„Ucraina va reveni la graniţele din 1991. În august începe schimbarea”, anunţă şeful serviciilor de informaţii ucrainene, după retragerea din Severodoneţk

„Ucraina va reveni la graniţele din 1991. În august începe schimbarea”, anunţă şeful serviciilor de informaţii ucrainene, după retragerea din Severodoneţk

Rusia controlează aproximativ 95% din regiunea Lugansk de mai bine de o lună, dar armata ucraineană a apărat cu înverşunare oraşul-cheie Severodoneţk şi oraşul vecin Lisiciansk.

Oraşul se află acum în ruine, bombardamentele intense distrugând majoritatea infrastructurii, iar imaginile filmate de soldaţii de pe linia frontului ne dau o idee despre cât de strânsă a devenit lupta de stradă.

Cucerirea oraşului Severodoneţk a fost un obiectiv strategic cheie pentru Rusia pe tot parcursul acestui război.

Odată cu capturarea oraşului Lisiciansk - care se află peste râu şi care, deocamdată, rămâne sub control ucrainean - i-ar permite să cucerească întreaga zonă Lugansk, care, împreună cu Doneţk, formează regiunea Donbas.

Vineri, într-un interviu acordat ITV News , şeful serviciilor de informaţii militare ale ţării, Kyrylo Budanov, a declarat că retragerea trupelor ucrainene a fost atât de „tactică” şi de „bine organizată” , încât mai este posibil ca Ucraina să câştige războiul până la sfârşitul anului.

„Pentru a obţine o victorie strategică, comandamentul nostru a decis să se regrupeze pe noi poziţii. Şi eu personal cred că această decizie este corectă”, a declarat el.

„Apărarea Ucrainei durează de patru luni, iar apărarea oraşului Severodoneţk durează de puţin peste patru săptămâni. Forţele noastre de acolo nu vor fi distruse, acest lucru nu se va întâmpla.

Aceasta este doar o regrupare tactică. Şi, după cum puteţi vedea, o regrupare tactică are loc în întreaga Ucraină. În anumite zone ale liniei frontului contraatacăm cu succes, în anumite zone ale liniei frontului ne apărăm cu succes", a adăugat Budanov.

În pofida recentelor eşecuri ucrainene în est - cauzate de ofensiva puternică a Rusiei după ce şi-a reorientat eforturile din alte zone ale Ucrainei către Donbas - Budanov subliniază că ucrainenii obţin progrese în alte părţi, mai ales pe frontul de sud, în Herson-ul ocupat de Rusia.

„Veţi observa că în direcţia Nikolaeev şi Herson există o anumită schimbare. Este doar o chestiune de timp pentru Herson”, spune el.

Ucraina va reveni la graniţele sale din 1991. Nu vor exista alte scenarii şi nu luăm în considerare alte scenarii. Începând cu luna august, vor avea loc anumite evenimente care vor demonstra întregii lumi că începe să aibă loc schimbarea. Am mai spus-o şi o voi spune din nou - înainte de sfârşitul anului, luptele active vor scădea practic la zero. Suntem fermi în opinia noastră. Vom recâştiga controlul asupra teritoriilor noastre în viitorul apropiat”, a adăugat el.

El recunoaşte că o mare parte din succesul armatei ucrainene în acest război depinde acum de sprijinul internaţional, menţionând oferta recentă a Marii Britanii de pregătire militară pentru 10.000 de soldaţi ucraineni.

„Ajutorul Marii Britanii în procesul de instruire este semnificativ - ne oferă echipament de înaltă precizie, care necesită instruire. Fără aceasta, nu am fi capabili să îl operăm eficient. Acesta este un exemplu excelent de cooperare şi ajutor. Dar întotdeauna avem o lipsă de arme - avem nevoie de mai multe arme”, adaugă el.

În condiţiile în care Ucraina pierde în jur de 200 de soldaţi pe zi în est, timpul este esenţial în bătălia pentru menţinerea controlului asupra oraşului Lisiciansk.

Cu toate acestea, Budanov rămâne ferm convins de capacitatea armatei sale de a respinge invazia Rusiei: „Putin nu va reuşi. Aceasta este o tragedie şi se va sfârşi ca o catastrofă pentru Rusia. Nimic altceva”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Se coace debarcarea? / Un înalt oficial de la Kremlin ar fi contactat spionajul occidental şi s-ar fi oferit să ajute la oprirea războiului d…

2 Fost şef al spionajului rusesc, reţinut în timp ce încerca să se alăture trupelor ruseşti din Herson

3 Noi amănunte despre puciul de la Kremlin. Putin răscolește după trădători...

4 Probleme în paradis? Ce dezvăluiri face Vitali Klitschko

5 Foarte interesante amănunte!