Ucraina/conflict: Poroșenko neagă că s-ar fi răstit la Putin, spune că doar i-ar fi vorbit pe un ton ferm

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a negat duminică seara că la recentele convorbiri în așa-zisul format "Normandia" (Germania, Franța, Ucraina și Rusia) la 19 octombrie la Berlin ar fi ridicat vocea la omologul său rus, Vladimir Putin, așa cum afirmaseră unele ziare din Kiev, și a spus doar i-a cerut acestuia pe un ton ferm să "înceteze să mai împuște" în Donbas, zonă de conflict din estul Ucrainei, unde forțele proguvernamentale ucrainene se opun separatiștilor proruși sprijiniți de Moscova, au relatat agențiile de presă Unian, Delo și Liga.net.

Întrebat dacă într-adevăr a ridicat tonul la Putin la negocierile de la Berlin, Poroșenko a răspuns — într-un interviu ce a fost difuzat duminică seara de mai multe canale tv ucrainene: "Nu, eu la negocieri nu ridic niciodată tonul, dar într-adevăr i-am cerut lui Putin să nu mai împuște" în Donbas.

Agenția de presă Liga.net scrisese că Petro Poroșenko i-ar fi spus pe un ton ridicat președintelui rus: "Nu, încetează să mai împuști!"

În același timp, președintele ucrainean a subliniat importanța faptului că negocierile în formatul "Normandia" au avut loc pentru prima dată la un an după întâlnirea de la Paris.

"Nu s-a făcut nimic timp de un an și Ucraina a plătit scump în acest timp din cauza continuării conflictului", a spus el, detașându-se totodată și de oponenții săi politici care pledează ca Ucraina să renunțe la acordurile de la Minsk destinate să pună capăt violențelor din estul Ucrainei. În acest caz ar exista doar două alternative: un conflict deschis cu Rusia sau cedarea teritoriilor ocupate de separatiști în estul țării, a spus el.

Poroșenko a menționat că partea ucraineană a propus la aceste negocieri elaborarea unui document care să prevadă foarte clar cine și când trebuie să pună în aplicare prevederile concrete ale acordurilor de la Minsk.

"Fără aceasta, nu văd niciun progres.Este vorba propriu-zis de o 'foaie de parcurs' și dacă acum jumătate de an nimeni nu dorea o 'foaie de parcurs', eu le-am spus că noi nu vom merge mai departe dacă nu va exista un astfel de document care să includă două componente: consecvența și responsabilitatea", a afirmat Petro Poroșenko, adăugând că poziția ucraineană a fost acceptată în cele din urmă la negocieri.

Poroșenko a mai spus că nu există acorduri secrete cu parteneri externi ai Ucrainei cu privire la Donbas, potrivit Delo.ua.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

4 Dăncilă, la DNA! Documentul care aruncă în aer PSD! Dragnea o reclamă pe Dăncilă că a fraudat banii UE și nu i…

5 S-o salte procurorii, că n-are imunitate! Dăncilă, denunțată de Dragnea pentru fraudă cu bani europeni! Acest …

recomandări

Te ia DNA: Mitu Augustin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere