Ucrainenii au recuperat cadavrul abandonat al colonelului rus călcat cu tancul de soldații săi

Ucrainenii au recuperat cadavrul abandonat al colonelului rus călcat cu tancul de soldații săi

După ce a răscolit pădurile și pajiștile de la vest de Kiev, o unitate specială ucraineană dă în cele din urmă peste ceea ce căuta: cadavrul unui soldat rus, potrivit AFP.

Soldati rusi ucisi in UcrainaFoto: Twitter

Timp de mai multe săptămâni, echipele au lucrat împreună cu o unitate de cooperare civil-militară pentru a dezgropa cadavrele soldaților ruși din câmpurile, pădurile și clădirile distruse de la periferia capitalei ucrainene.

„Dacă rușii nu fac ceea ce trebuiau să facă din onoare, atunci noi o vom face din respect pentru cei morți", declară pentru AFP un soldat cu numele de războinic „Mukhomor", la câteva momente după ce a dezgropat cadavrul unui soldat din Moscova.

„Nu contează dacă este dușman sau nu, noi nu judecăm. Acestea sunt regulile dreptului umanitar internațional", a adăugat el.

Suburbiile Kievului au cunoscut săptămâni de lupte grele în martie, după invazia rusă din 24 februarie, când armata Kremlinului a întâmpinat rezistență din partea forțelor ucrainene.

Apoi, la sfârșitul lunii martie, rușii s-au retras, regrupându-și trupele dincolo de graniță, în timp ce Ucraina acuza Moscova de „masacrarea" civililor în mai multe orașe de la periferia capitalei.

Până în prezent, au fost recuperate peste 200 de cadavre ale militarilor ruși, marea majoritate fiind găsite la periferia Kievului.

Colonel rus călcat cu tancul de soldatii sai Foto: Captura Twitter

„Ucis de propriile trupe înainte de retragere"

În satul Zavalivka, situat la 60 km vest de Kiev, o echipă de criminaliști delimitează zona din jurul unui mormânt puțin adânc, povestesc jurnaliștii AFP aflați la fața locului.

Localnicii spun că luptătorul rus fusese rănit și cerea apă înainte de a fi ucis de propriile trupe înainte de retragerea rușilor.

AFP nu a putut să verifice independent aceste afirmații.

„A fost lăsat lângă magazin. Și apoi băieții noștri l-au îngropat", a declarat pentru AFP Katerina Karobchuk, o locuitoare de 79 de ani din Zavalivka.

După ce forțele ucrainene au intrat în sat, cadavrul a fost îngropat în grabă în pădure, în timp ce acestea curățau zona în timpul unei operațiuni de deminare.

Doamna Karobchuk spune că trupul a fost descoperit puțin mai târziu de câinele ei. Picioarele cadavrului erau deja în descompunere, înghețate și păreau să se încolăcească sub trunchiul său.

„Fiți atenți, nu vrem să ratăm nimic sau să stricăm ceva", a spus un membru al echipei de cinci persoane îmbrăcat în salopetă, după ce a găsit locul exact al cadavrului.

După ce mormântul a fost curățat cu grijă, echipa a inspectat rămășițele cadavrului, atârnând o bandă albă în jurul brațului drept al cadavrului pentru a arăta că acesta aparținea armatei ruse.

„Camaraderia rușilor? Un basm”

După ce cadavrele sunt puse în saci mortuari, acestea sunt stivuite în vagoane frigorifice. Locația morgilor mobile rămâne un secret bine păzit la Kiev, deoarece ucrainenii se tem de un atac aerian rusesc împotriva a ceea ce ei spun că este un număr tot mai mare de dovezi ale „crimelor de război" ale Moscovei.

Mercenari Wagner ucisi în Ucraina Foto: Captura Twitter

„Au un basm frumos care spune că nu-și lasă soldații morți în urmă....well, este chiar un basm!", spune ironic colonelul Volodimir Liamzin. Potrivit acestuia, Moscova nu a arătat nicio dorință de a facilita întoarcerea morților săi, în ciuda eforturilor autorităților ucrainene.

„Acestea vor fi depozitate în vagoanele noastre frigorifice mobile atât timp cât va fi necesar", a declarat Liamzin, care supraveghează operațiunile de recuperare.

„Dacă Rusia nu le ia, după un timp, guvernul nostru va adopta o rezoluție și aceste cadavre vor fi îngropate aici, în Ucraina", a continuat el.

„Cei pe care îi putem identifica vor fi îngropați sub numele lor. Cei care nu sunt vor fi îngropați ca soldați necunoscuți.", încheie colonelul ucrainean.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa