„Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

„Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

Ultimele atacuri din Peninsula Crimeea evidențiază trei aspecte particulare ale acestei faze a războiului și gradul în care Kievul se adaptează mai rapid și mai eficient decât Moscova, scrie istoricul Mark Galeotti în The Spectator.

Primul aspect: contra-atacul ucrainean de mult anunțat este, până acum, mai puțin o corp la corp la sol și mai mult o încercare metodică de a viza liniile de aprovizionare rusești. Până acum, acest lucru s-a făcut prin lovituri cu rachete, deși afirmația Moscovei că atacul de la Maiskoie a fost efectuat de „sabotori” ar reprezenta – dacă este adevărată – o nouă abordare interesantă. (Și o jenă serioasă pentru forțele de securitate ruse, având în vedere că presupușii atacatori au reușit să dispară.)

Vechea zicală că „amatorii studiază tactica, dar profesioniștii studiază logistica” este valabilă mai ales în lumina dependenței armatelor moderne de o aprovizionare constantă cu combustibil, muniție și toate celelalte consumabile ale războiului mecanizat.

Ucrainenii au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor

Acesta este călcâiul lui Ahile al rușilor. Au avut tendința să se bazeze pe câteva centre de aprovizionare mai mari, cât mai aproape de linia frontului, pentru a minimiza distanțele pe care trebuie să le parcurgă flota lor limitată de camioane. Acum, că ucrainenii folosesc nu doar noile lansatoare americane HIMARS, ci și o serie de alte sisteme de artilerie și rachete furnizate de NATO, Kievul susține că poate lovi destul de aproape toate liniile de aprovizionare ale Rusiei în sud, lucru credibil.

Cu zeci de depozite de combustibil și muniție distruse, rușii sunt nevoiți să se bazeze pe altele mai mici, aflate mai departe de linia frontului.

Acesta nu este singurul motiv pentru care în ultimele săptămâni s-a înregistrat o scădere dramatică a cantității de foc de artilerie pe linia frontului, dar cu siguranță este unul dintre principalele. Având în vedere că rușii s-au bazat pe bombardamente masive pentru progresele pe care le-au făcut, acest lucru le degradează serios capacitățile ofensive și de a perturba orice contraatac ucrainean.

Al doilea aspect care impresionează este cât de bine sunt folosite armele occidentale furnizate Ucrainei ceea ce permite o țintire rapidă sau chiar în timp real.

În unele cazuri, se pare că acest lucru se datorează asistenței occidentale, cu informații de la sateliții de spionaj. În altele, folosirea bună a dronelor, a cercetașilor de la sol sau a informatorilor din rândul populației aflate acum în spatele primei linii a Rusiei.

Utilizare inspirată a inteligenței open source

Toate acestea, se datorează și utilizării inspirate a inteligenței open source în epoca panopticului. În ciuda eforturilor de a confisca telefoanele mobile soldaților lor pentru a preveni scurgerea de informații acționabile, rușii înoată împotriva curentului.

O lovitură recentă cu rachetă asupra unui cartier general al forței de mercenari Wagner din Popasna, de exemplu, a fost efectuată datorită postării imprudente pe rețelele de socializare a unui jurnalist pro-rus a unei fotografii care arata baza și un indicator stradal. Aceasta le-a dat ucrainenilor indiciile pentru a identifica locația bazei, astfel încât să poată fi vizată folosind coordonatele GPS.

În cele din urmă, atacurile din Crimeea arată că relativa impunitate de care se bucura până de curând – numeroasele baze, aerodromuri și centre de aprovizionare de acolo – este acum un lucru din trecut.

Totuși, nimic din toate acestea nu sugerează că o victorie ucraineană este în vreun fel inevitabilă – este întotdeauna periculos să subestimăm Rusia.

Ceea ce uimește este gradul în care ucrainenii se adaptează, mai rapid și mai eficient decât inamicul lor, beneficiind de cantitățile uriașe de tehnică militară occidentală și folosind-o în moduri în care își maximizează propriile forțe, respingând atacurile ruse.

Aceasta nu este doar o chestiune care ține de numărul mare de soldați sau de greutatea bombardamentelor, nici măcar de tactică. Este un război al imaginației și al adaptării, iar aici ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, spune Mark Galeotti .


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

3 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

4 Așa o fi?

5 Așa o fi, cum zice omul ăsta?