Ucrainenii suferă o pierdere importantă! Rușii l-au ucis pe Ivan „Brest” Marciuk

Ucrainenii suferă o pierdere importantă! Rușii l-au ucis pe Ivan „Brest” Marciuk

Forțele armate ucrainene au încasat o lovitură dură, un cunoscut comandant al voluntarilor din Belarus ce lupta de partea Kievului împotriva separatiștilor pro-ruși încă din 2015 fiind ucis în luptele din apropierea Lisiciansk.

„Brest” a fost unul dintre comandantii voluntarilor bielorusi ce lupta de partea UcraineiFoto: Nexta

Anunțul pierderii comandantului poreclit „Brest”, după orașul său natal, a fost făcut pe pagina sa de Twitter de jurnalistul bielorus de opoziție Tadeusz Giczan .

„O pierdere uriașă pentru Belarus și Ucraina. Comandantul batalionului Volat din cadrul regimentului bielorus Kastus Kalinouski, poreclit 'Brest' a fost ucis în timp ce respingea un atac rusesc cu tancuri. Alți câțiva voluntari bieloruși au fost dați dispăruți sau au fost luați prizonieri”, a anunțat Giczan pe Twitter.

Franak Viačorka, unul dintre consilierii Svetlanei Tihanovskaia, lidera din exil a opoziției bieloruse, a scris la rândul său despre „vestea devastatoare”.

„'Brest' a fost un patriot bielorus adevărat. Aceasta este o pierdere mare pentru noi toți”, a afirmat el, amintind de asemenea că mai mulți voluntari din Belarus ce luptă de partea Ucrainei au fost luați prizonieri sau dați dispăruți.

Cine a fost „Brest”, comandantul bielorus ucis în Ucraina

Pe numele său real Ivan Marciuk, luptătorul din Belarus a acordat un interviu jurnaliștilor de la Radio Europa Liberă cu doar o zi înainte să fie ucis, acesta fiind publicat postum de jurnaliști.

El a relatat că a studiat timp de doi ani la Universitatea de Informatică și Radioelectronică din Belarus înainte să-și dea seama că „nu este pentru mine” și că a fugit la Paris unde s-a înrolat în Legiunea Străină Franceză.

„Am fost mereu motivat de un spirit de aventură și un simț al dreptății. Părinții mei mi-au spus că nu sunt lucruri bune și că e mai bine să rămâi tăcut. Eu nu pot să tac”, le-a spus el râzând jurnaliștilor.

Marciuk afirma că este vânat atât de militarii ruși cât și de KGB-ul de la Minsk, întrebând însă retoric „cum să fie posibil să nu mergi?” în Ucraina, țară în care luptă încă din 2015 ca parte a eforturilor Kievului împotriva insurgenților pro-ruși din Donbas.

„Chiar și atunci era clară direcția în care va merge totul. Existau speranțe că nu vor evolua lucrurile în ceva pe scară largă. Dar chiar și atunci luptele din Donbas erau un efort nobil de a ne proteja frații de o agresiune ilegală. Chiar și atunci era clar că Rusia încerca să creeze un regim odios în acele teritorii”, a explicat el.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

2 VIDEO Cu monstrul ăsta i-au „spart” ucrainenii pe ruși în Crimeea! / Americanii, se spune, și-au băgat și ei, puțin, codița...

3 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!

4 Armata SUA a urmărit luni un avion rusesc care a intrat de două ori în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska

5 ULTIMA ORĂ Dezvăluiri în The Washington Post / Primele detalii despre „măcelul” din Crimeea! 10 avioane rusești au fost distruse!