UE anulează un eveniment în Israel din cauza participării unui ministru de extremă-dreapta

UE anulează un eveniment în Israel din cauza participării unui ministru de extremă-dreapta

UE și-a anulat evenimentul diplomatic organizat în Israel cu ocazia Zilei Europei, din cauza participării planificate a ministrului de extremă dreapta, Itamar Ben-Gvir, relatează BBC.

Itamar Ben-Gvir FOTO: EPA-EFE

Organizatorii au declarat că nu au dorit „să permită accesul pe scenă” unei persoane ale cărei opinii contrazic valorile sale.

În calitate de reprezentant desemnat al guvernului israelian, Ben-Gvir a insistat că va ține discursul obișnuit în cadrul unei ceremonii care va avea loc marți.

Ca răspuns la această decizie, el a acuzat UE de „atitudine non-diplomatică”.

Se înțelege că Secretariatul guvernului israelian a înaintat numele lui Ben-Gvir conform unei liste rotative a miniștrilor selectați pentru a participa la evenimente diplomatice oficiale și că ambasadorii UE au fost luați prin surprindere.

În pofida cererilor explicite din partea UE și a statelor sale membre proeminente de a trimite un ministru care să nu fie identificat cu extrema dreaptă, Ben-Gvir a insistat că va merge.

Ministrul securității naționale a declarat că își va folosi discursul pentru a face apel la o „luptă unită împotriva jihadului și a terorismului”, spunând totodată reprezentanților UE că este „nepotrivit ca țările UE să finanțeze inițiative împotriva soldaților FDI (Forțele de Apărare Israeliene) și a cetățenilor israelieni”.

Mai mulți reprezentanți ai UE au amenințat că nu vor participa.

Decizia de a anula ceremonia diplomatică a fost luată după o reuniune a ambasadorilor UE în Israel. Presa israeliană relatează că doar Ungaria și Polonia, două țări conservatoare și pro-Israel, au fost de altă părere.

În scurta sa declarație, delegația UE în Israel a declarat că va continua să sărbătorească Ziua Europei marți, așa cum o face în fiecare an.

Aceasta a precizat că un eveniment cultural pentru publicul larg programat să aibă loc la Tel Aviv va continua „pentru a sărbători împreună cu prietenii și partenerii noștri din Israel relația bilaterală puternică și constructivă”.

Răspunsul biroului ministrului Ben-Gvir a criticat UE, spunând că este „o rușine” că organismul internațional „care pretinde că reprezintă valorile democrației și multiculturalismului, are o atitudine non-diplomatică”.

„Este o onoare și un privilegiu pentru mine să reprezint guvernul israelian, soldații eroici ai IDF și poporul israelian în orice forum”, a adăugat el.

De când Israelul a învestit cel mai dur guvern al său de până acum, la sfârșitul anului trecut, reprezentanții oficiali ai multor țări europene - care au relații puternice cu Israelul - au refuzat să se întâlnească cu Ben-Gvir și cu colegul său ultranaționalist, ministrul de finanțe Bezalel Smotrich.

Controversa din jurul Zilei Europei a fost o greșeală diplomatică.

În plus față de momentul sensibil, UE a condamnat dur duminică demolarea de către Israel a unei școli primare pentru copii palestinieni, finanțată de UE, în apropiere de Betleem, în Cisiordania ocupată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu