UE aprobă proiectul ruso-ungar destinat extinderii centralei nucleare de la Paks

Comisia Europeană a aprobat, luni, investițiile pe care Ungaria, cu sprijinul Rusiei, intenționează să le facă pentru construcția a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, informează AFP.

Această investiție de 12,5 miliarde de euro, finanțată în proporție de 80% printr-un împrumut acordat de Rusia, poate fi considerată drept un ajutor de stat, dar guvernul ungar s-a angajat că va "limita posibilele distorsiuni la adresa concurenței", a explicat Executivul european, într-un comunicat de presă.

"Ungaria a decis să investească în construcția unor noi unități la centrala nucleară de la Paks. Rolul Comisiei este să se asigure că distorsiunea competiției pe piața energiei, ca urmare a sprijinului statului, este limitată la un nivel minim. În cursul investigației noastre, Guvernul ungar a făcut angajamente substanțiale, ceea ce a permis Comisiei să aprobe investiția în conformitate cu prevederile UE privind ajutoarele de stat", a declarat comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager.

În luna decembrie 2014, Rusia și Ungaria au semnat contractul pentru construcția a două noi unități la centrala nucleară de la Paks. În virtutea acordului semnat între Moscova și Budapesta, pentru finanțarea proiectului ce va fi realizat de compania rusă Rosatom, Ungaria va primi din partea Rusiei un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în anul 2046, cu o rată anuală a dobânzii cuprinsă între 3,9% și 4,9%.

Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala de la Paks a fost construită în anii '80 de sovietici și furnizează 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. Țara vecină este dependentă din punct de vedere energetic de Rusia, de la care primește 80% din necesarul de petrol și 75% din cel de gaze naturale.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Acestea sunt imagini de la priveghiul lui Emi Pian! Funeraliile vor dura 4 zile!

2 VIDEO Învățăturile veteranului interlop Pian senior către fiul său, Emi Pian: „Profesionarea” pumnului, ciomag…

3 Acest consilier general de la USR are de încasat 7 milioane de euro din litigiul Primăriei București cu Costan…

4 De ce se războiesc clanurile Duduianu și Rinu și regulile lor nescrise / O incursiune în lumea interlopă a Capit…

5 VIDEO Cele mai spectaculoase filmări ale exploziilor din Beirut / Peste 4.000 de răniți și cel puțin 78 de morți