Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

UE aprobă proiectul ruso-ungar destinat extinderii centralei nucleare de la Paks

Comisia Europeană a aprobat, luni, investițiile pe care Ungaria, cu sprijinul Rusiei, intenționează să le facă pentru construcția a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, informează AFP.

Această investiție de 12,5 miliarde de euro, finanțată în proporție de 80% printr-un împrumut acordat de Rusia, poate fi considerată drept un ajutor de stat, dar guvernul ungar s-a angajat că va "limita posibilele distorsiuni la adresa concurenței", a explicat Executivul european, într-un comunicat de presă.

"Ungaria a decis să investească în construcția unor noi unități la centrala nucleară de la Paks. Rolul Comisiei este să se asigure că distorsiunea competiției pe piața energiei, ca urmare a sprijinului statului, este limitată la un nivel minim. În cursul investigației noastre, Guvernul ungar a făcut angajamente substanțiale, ceea ce a permis Comisiei să aprobe investiția în conformitate cu prevederile UE privind ajutoarele de stat", a declarat comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager.

În luna decembrie 2014, Rusia și Ungaria au semnat contractul pentru construcția a două noi unități la centrala nucleară de la Paks. În virtutea acordului semnat între Moscova și Budapesta, pentru finanțarea proiectului ce va fi realizat de compania rusă Rosatom, Ungaria va primi din partea Rusiei un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în anul 2046, cu o rată anuală a dobânzii cuprinsă între 3,9% și 4,9%.

Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala de la Paks a fost construită în anii '80 de sovietici și furnizează 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. Țara vecină este dependentă din punct de vedere energetic de Rusia, de la care primește 80% din necesarul de petrol și 75% din cel de gaze naturale.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Acesta este clipul președintelui INTERZIS de slugile PSD din CNA și Autoritatea Electorală Permanentă!

2 ALERTĂ Dragnea, amenințări voalate la adresa judecătorilor de la Curtea Supremă! Noi declarații demente

3 SCANDAL Cine de la vârful MAI a furnizat Antenei 3 date secrete despre aducerea lui Mazăre? Nu se sesizează ni…

4 ALERTĂ Priviți! O singură femeie, cu inimă mare, i-a dat cu cracii-n sus pe pesediști, la Bârlad! Dăncilă a da…

5 Așa o fi?

recomandări

Te ia DNA: Emilian Gămureac

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum piatra asta sare de 88 de ori peste apă