UE are în plan un „buncăr” anti-spioni la Bruxelles

UE are în plan un „buncăr” anti-spioni la Bruxelles

Este vorba de o sală cu o capacitate de circa 100 de persoane ce ar putea fi utilizată atât pentru summit-uri la nivel înalt ale liderilor europeni, cat şi pentru reuniuni între ambasadori şi oficiali seniori din cadrul UE. Costurile construcţiei s-ar ridica la opt milioane de euro.

Încăperea securizată va fi offline însă va fi dotată cu toată tehnologia corespunzătoare unei săli de conferinţă şi va avea cabine pentru 30 de interpreţi.

Ambele vor fi izolate la standard NATO pentru a „diminua riscul exploatării” emanaţiilor electromagnetice generate de echipamentele informatice şi cabluri, vulnerabile la interceptări ale spionajului străin.

Accesul în încăpere se va face pe baza unor autorizaţii de securitate de nivel „secret UE”, al doilea nivel de clasificare din cadrul instituţiei, corespunzător riscului de a „dăuna grav intereselor UE”, amplifica „tensiunile internaţionale”, respectiv ameninţa „viaţa” sau „ordinea publică în UE”, se arată în documentul intern.

Participanţii la şedinţe ţinute în acest „buncăr” împreună cu staff-ul lor vor trebui să-şi lase toate dispozitivele electronice în seifuri izolate fonic situate în afara lui.

Instalaţia va fi amenajată la sediul Consiliului European de la Bruxelles, unde se ţin summit-uri ale UE, şi e prevăzut să fie funcţională până în 2024.

Locaţia exactă nu a fost stabilită însă oficialii au în vedere să fie uşor accesibilă, eventual să fie amplasată aproape de sala unde au loc summit-urile UE.

Planurile ies la iveală în contextul în care doi dintre spionii ruşi expulzaţi recent din Belgia erau specialişti în interceptarea semnalelor. În ultimii ani, China şi Israel au fost de asemenea implicate în scandaluri privind plasarea de dispozitive de ascultare la Bruxelles.

Se vor lua măsuri de siguranţă suplimentare precum verificarea camerei înainte şi după şedinţe pentru a „detecta, localiza şi neutraliza” orice dispozitive plantate de potenţiali spioni.

„Orice mobilier nou, echipament tehnic sau accesorii şi decoraţiuni ar trebui supuse inspecţiilor tehnice de securitate (TSCM- contramăsuri tehnice de securitate)”, se arată în document.

Doi specialişti ruşi în interceptarea semnalelor au fost expulzaţi în aprilie, alături de alte câteva zeci de spioni care se dădeau drept diplomaţi în ambasada şi consulatele belgiene.

Cu câţiva ani înainte de actualul război, armata belgiană a fost pusă în alertă cu privire la potenţiale dispozitive de ascultare ruseşti sau chineze în avioane VIP închiriate pentru a transporta lideri ai UE şi ai NATO.

Belgia a investigat, de asemenea, ponturi primite în urmă cu aproximativ 10 ani conform cărora China ar fi pus microfoane la ambasada UE a Maltei, situată vizavi de sediul Consiliului UE şi al Comisiei Europene.

În 2010, autorităţile belgiene au indicat că Israelul ar fi instalat microfoane în clădirea Justus Lipsius a Consiliului UE, unde se ţineau summit-uri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...