Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

UE avertizează Turcia împotriva tentației de represiune generalizată

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și miniștrii afacerilor externe din UE au avertizat luni Turcia împotriva tentației unei represiuni generalizate, după trei zile de la lovitura de stat eșuată, relatează AFP.

"Noi spunem astăzi că statul de drept trebuie protejat pentru binele Turciei", a afirmat Mogherini, sosind la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai UE la Bruxelles. "Nu există nicio scuză pentru ca Turcia să ia măsuri pentru a se îndepărta de statul de drept", a insistat ea. "Vom trimite un mesaj puternic în acest sens Turciei", a avertizat Înaltul al UE pentru afaceri externe și politica de securitate.

Ministrul de externe francez, Jean-Marc Ayrault, a avertizat de asemenea: "Trebuie să fim vigilenți pentru ca autoritățile turce să nu instituie un sistem politic care să facă o cotitură de la democrație". "Turcia a avansat mult, a făcut multe progrese, multe reforme în acești ultimi ani, pericolul ar fi deci al unei devieri de la democrație", a adăugat el.

În total, circa 6.000 de militari au fost deja arestați, aproape 3.000 de mandate de arestare au fost emise împotriva unor judecători și procurori după tentativa de lovitură de stat, declanșată vineri seara, care s-a soldat oficial cu 290 de morți, dintre care peste 100 de puciști.

Comisarul european pentru extindere Johannes Hahn, responsabil de dosarul candidaturii Turciei la UE, a sugerat că guvernul turc pregătise deja, înaintea tentativei de lovitură de stat, o listă a persoanelor care urmau să fie arestate. "Faptul că listele au fost disponibile imediat după eveniment arată că ele fuseseră pregătite pentru a fi utilizate într-un anumit moment", a remarcat Hahn.

Cererea de aderare a Turciei la UE întâmpină dificultăți din cauza neliniștilor crescânde ale statelor membre față de derivele autoritare ale regimului președintelui Recep Tayyip Erdogan în materie de libertate a presei și de drepturi ale omului, comentează AFP.

Boris Johnson, care a asistat la primul său consiliu al miniștrilor afacerilor externe din UE la Bruxelles, după numirea sa surpriză la conducerea Foreign Office, a invitat de asemenea autoritățile turce la "reținere și la moderație".

Ministrul de externe belgian Didier Reynders a cerut și el autorităților turce "să reacționeze în mod proporționat". El și-a exprimat în special temerea în legătură cu posibilitatea restabilirii pedepsei capitale în Turcia, menționată duminică de Erdogan. Pedeapsa cu moartea a fost abolită oficial în 2004 în cadrul procesului de aderare a Turciei la UE. "Pedeapsa cu moartea este o problemă pentru noi", a insistat Reynders.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALARMĂ Deși este demisă, Dăncilă vrea să dea chinezilor, pe ultima sută de metri, un contract major: construir…

2 Dacă-l vedeți pe ăsta în Guvernul PNL să știți că MAFIA a rămas la putere!

3 Se conturează Guvernul Ludovic Orban. Ce riscă Iohannis și PNL. Avertismentul lui Rareș Bogdan

4 Cât s-o fi dat? Frățiorul MAFIEI mineritului din Gorj, favoritul PNL pentru portofoliul Economiei! A fost lide…

5 Cum va arăta structura noului guvern PNL. Ministerele care dispar. Schița momentului

recomandări

Te ia DNA: Nicolae Moga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic