UE le transmite migranţilor aflaţi în Turcia: 'Frontiera cu Grecia nu este deschisă'

UE le transmite migranţilor aflaţi în Turcia: 'Frontiera cu Grecia nu este deschisă'

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, le-a cerut vineri migranţilor şi refugiaţilor îndemnaţi să părăsească Turcia să nu se îndrepte către frontiera cu Grecia 'întrucât aceasta nu este deschisă', contrar a ceea ce li s-a spus, potrivit France Presse şi DPA.

'Vreau să vă transmit un mesaj clar: nu mergeţi spre frontieră. Frontiera nu este deschisă', a declarat Josep Borrell într-un mesaj adresat migranţilor după o reuniune a miniştrilor de externe din ţările UE la Zagreb, care a fost consacrată conflictului din Siria şi acţiunilor Turciei în acest context. 'Evitaţi să mergeţi către o uşă închisă!', a insistat el.

Într-un comunicat dat publicităţii după întâlnirea lor, miniştrii de externe din UE cer Turciei 'să pună în aplicare deplină' acordul cu privire la migraţie încheiat în 2016 cu Bruxellesul, subliniind că acesta produce 'rezultate tangibile, inclusiv prin susţinerea eforturilor semnificative ale Turciei de a găzdui migranţi şi refugiaţi'.

Mai multe mii de refugiaţi şi migranţi s-au strâns la frontieră după decizia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a deschide porţile Turciei spre Occident, după ce închisese graniţele ca urmare a acordului cu UE în 2016.

Afluxul a readus în memorie în Europa amintirea crizei migraţiei din 2015. Grecia şi-a blocat graniţa şi a solicitat partenerilor săi din UE să-i vină în ajutor.

Poliţia greacă a recurs vineri la gaze lacrimogene pentru a respinge migranţii care au încercat să treacă.

Miniştrii de externe din UE au condamnat 'utilizarea de către Turcia a presiunii migratorii în scopuri politice'.

'Dacă cineva vă spune că puteţi merge acolo pentru că graniţa este deschisă şi că puteţi merge liber în Grecia sau Cipru, să ştiţi nu este adevărat', a insistat Josep Borrell.

'Evitaţi o situaţie în care aţi putea fi în pericol. Evitaţi o escaladare a crizei. Evitaţi să vă deplasaţi către o uşă închisă şi nu spuneţi oamenilor că pot să meargă, pentru că nu este adevărat', a subliniat şeful diplomaţiei europene.

În acelaşi timp, el a anunţat că UE va găzdui o a patra conferinţă asupra Siriei la 29-30 iunie la Bruxelles în sprijinul eforturilor ONU pentru identificarea unei soluţii politice la criza siriană, precum şi pentru creşterea ajutorului umanitar şi dezvoltare.

La reuniune, Borrell le-a arătat miniştrilor de externe din UE imagini din satelit relevante pentru actuala situaţie de la graniţa Siriei cu Turcia, în care se putea vedea 'o mare de corturi, în care refugiaţii încearcă să-şi găsească adăpost în mijlocul iernii'.

'Un milion de persoane au nevoie de apă, mâncare şi să doarmă în fiecare zi', a spus el, indicând că nu există 'nimic' la frontieră cu excepţia a ceea ce se livrează prin intermediul a 100 de camioane umanitare care vin din Turcia în fiecare zi.

'Vă puteţi imagina dificultăţile logistice pentru transportul hranei, a medicamentelor şi asigurarea adăpostului pentru un milion de oameni între munţi, în plină iarnă, în mijlocul războiului', a spus Borrell, subliniind necesitatea unei încetări efective a focului 'pe uscat şi în aer'.

Uniunea Europeană a salutat vineri acordul de încetare a focului în nord-vestul Siriei, convenit în ajun de Rusia şi Turcia, calificându-l drept un 'semn de bunăvoinţă', şi a anunţat un ajutor umanitar de 60 de milioane de euro pentru regiune, potrivit AFP. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Ionuţ Mareş, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Așa o fi? /

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria