UE privează Rusia de maşini scumpe, şampanie şi bijuterii pentru a lovi elitele în contextul războiului din Ucraina

UE privează Rusia de maşini scumpe, şampanie şi bijuterii pentru a lovi elitele în contextul războiului din Ucraina

Uniunea Europeană a interzis marţi exporturile în Rusia de maşini scumpe, şampanie, bijuterii şi alte bunuri de lux folosite de elitele care îl susţin pe preşedintele Vladimir Putin, pentru a sancţiona stilul lor de viaţă somptuos în contextul războiului dus în Ucraina, relatează AFP.

O listă cu produse şi bunuri de lux aprobată de statele membre ale UE a fost publicată în Jurnalul Oficial. Ea are 14 pagini şi vizează produsele din sectoarele petrecerii timpului liber, luxului şi tehnologiilor din UE.

"Unele ţări nu sunt convinse încă de sancţiuni, însă încercăm să le explicăm că nu au niciun interes să ajute la ocolirea lor", a recunoscut marţi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Măsurile publicate marţi constituie a patra serie de sancţiuni adoptată de Uniunea Europeană împotriva Moscovei de la decizia Kremlinului de a invada Ucraina.

Cincisprezece oligarhi şi industriaşi, printre care miliardarul Roman Abramovici, proprietarul clubului englez de fotbal Chelsea, au fost adăugaţi pe lista neagră a ruşilor ale căror averi din UE au fost îngheţate.

Abramovici, apropiat al lui Vladimir Putin, a fost deja sancţionat de Marea Britanie.

UE a interzis de asemenea importul de "bunuri esenţiale în sectorul fierului şi oţelului" şi exportul de produse de lux.

Pe lista bunurilor interzise spre export în Rusia se află şampania, vinurile, alcoolul, trufele, caviarul, parfumurile şi produsele cosmetice, articolele din piele, hainele şi lenjeria, pantofii, mănuşile şi pălăriile, perlele şi diamantele, produsele electronice şi smartphone-urile, ceasurile şi instrumentele muzicale, maşinile şi motocicletele, articolele sportive şi consolele video, iahturile, antichităţile şi obiectele de artă.

"Cei care susţin maşina de război a lui Putin nu mai trebuie să profite de stilul lor de viaţă somptuos în timp ce peste oamenii nevinovaţi din Ucraina cad bombe", a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Exporturile noastre de astfel de produse spre Rusia s-au ridicat la 3,5 miliarde de euro anul trecut. Este o parte relativ redusă din exporturile totale de produse de lux ale UE spre întreaga lume, care se ridică la circa 80 de miliarde de euro pe an", a precizat Comisia Europeană.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale