UE rămâne ''preocupată'' în legătură cu organizarea scrutinului prezidenţial în Polonia, în pofida amânării acestuia (comisar european)

UE rămâne ''preocupată'' în legătură cu organizarea scrutinului prezidenţial în Polonia, în pofida amânării acestuia (comisar european)

"Preocupările" Uniunii Europene cu privire la condiţiile de organizare a alegerilor prezidenţiale din Polonia "rămân aceleaşi", a declarat joi pentru AFP comisarul european pentru justiţie Didier Reynders, luând notă de amânarea scrutinului.

"Salut dezbaterea care are loc în Polonia, însă vom continua în mod evident să urmărim pregătirile pentru aceste alegeri. Preocupările rămân însă aceleaşi", a spus comisarul european pentru justiţie, portofoliu ce include şi chestiunile privind statul de drept.

Didier Reynders a subliniat că "nu a avut loc o adevărată campanie deschisă, echilibrată între candidaţi", amintind că şi-a exprimat îngrijorările cu privire la acest scrutin încă la sfârşitul lui aprilie.

Alegerile prezidenţiale din Polonia care urmau să aibă loc duminică, 10 mai, au fost amânate pentru o dată ulterioară, au anunţat miercuri seară liderul partidului la putere Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, şi aliatul său Jaroslaw Gowin, într-o declaraţie comună.

Partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere, doreşte ca acest scrutin să aibă loc prin intermediul votului prin corespondenţă din cauza pandemiei de COVID-19, un plan căruia i se opun ferm partidele de opoziţie, argumentând că în acest fel alegerile nu vor fi nici transparente, nici echitabile.

Chiar dacă parlamentarii au aprobat în principiu votul prin corespondenţă, un vicepremier polonez a declarat joi că aceste alegeri ar putea fi organizate cel mai devreme în luna iunie.

"Votul aşa cum a fost el anunţat, prin corespondenţă, ne punea probleme şi în ceea ce priveşte posibilitatea tuturor polonezilor, inclusiv a celor din străinătate, de a participa la acest vot", a continuat comisarul european. De asemenea, acest vot prin corespondenţă suscită "îngrijorare cu privire la protecţia datelor personale", a spus el.

Deşi data scrutinului nu este deocamdată cunoscută cu exactitate, comisarul european a subliniat că "dacă acesta va fi amânat pentru o perioadă suficient de lungă, nu vor mai fi motive ca acest vot să nu poată avea loc şi prin prezenţa fizică la secţiile de votare".

"Acestea sunt temele pe care vom continua să le analizăm în săptămânile ce urmează. Deocamdată, ceea ce este important este că alegerile nu vor avea loc duminică, cu toate problemele care există deja în materie de stat de drept în Polonia", a conchis el.

Angajată într-o luptă cu Varşovia cu privire la reformele judiciare iniţiate de PiS, Comisia Europeană a lansat la 29 aprilie o procedură de infringement împotriva Poloniei ca urmare a unei legi pe care Comisia o consideră ca aducând atingere independenţei judecătorilor.

Curtea de Justiţie a UE a ordonat apoi la 8 aprilie suspendarea Camerei disciplinare a Curţii Supreme poloneze. De asemenea, Comisia Europeană a declanşat în 2017 împotriva Poloniei o procedură în baza articolului 7 din Tratatul UE, care poate teoretic să ducă la sancţiuni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...