UE susține că are dovezi că dronele folosite de Rusia în Ucraina provin din Iran. Se pregătesc sancțiuni

UE susține că are dovezi că dronele folosite de Rusia în Ucraina provin din Iran. Se pregătesc sancțiuni

O purtătoare de cuvânt a Uniunii Europene (UE) a anunţat miercuri că blocul comunitar a adunat dovezi pentru a demonstra că dronele folosite de Rusia împotriva Ucrainei au fost furnizate de Iran . Se pregătesc sancţiuni împotriva Teheranului, relatează AFP şi dpa.

UE a adunat dovezi despre dronele kamikaze folosite de Rusia în război / Foto: Arhivă

„Acum că am strâns suficiente probe, lucrăm la un răspuns european clar, rapid şi ferm", a asigurat Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

O listă de sancţiuni le-a fost remisă statelor membre, o decizie fiind aşteptată „în cursul săptămânii", au menţionat surse diplomatice.

Miniştrii de Externe ai UE au discutat luni cu omologul lor ucrainean Dmitro Kuleba despre sancţionarea Iranului pentru livrarea de drone Rusiei. Borrell a afirmat atunci că este nevoie de „dovezi concrete", după ce Iranul a negat că ar fi implicat în astfel de livrări.

În plus, forţele aeriene ucrainene au afirmat miercuri că au distrus 223 de drone iraniene de la începutul lui septembrie.

„De la prima doborâre a unei drone kamikaze Shahed 136 de fabricaţie iraniană pe teritoriul ucrainean, pe 13 septembrie, la Kupiansk, apărarea antiaeriană şi alte componente ale forţelor de apărare au distrus 223 de drone de acest tip", se arată într-o postare a forţelor aeriene pe Telegram, scrie Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…