UE vrea să înfiinţeze în Kosovo un Tribunal Internaţional pentru crime de război

UE vrea să înfiinţeze în Kosovo un Tribunal Internaţional pentru crime de război

Noua entitate, căreia i se opun atât puterea, cât şi opoziţia din Kosovo, ar urma să vizeze un presupus trafic de organe în care ar fi fost implicate forţele kosovare şi care a fost deja subiectul unui raport al Consiliului Europei (CoE), a anunţat sâmbătă o sursă europeană la Priştina.

Această "Curte specială, care va face parte din sistemul judiciar al Kosovo (...), va avea sediul în Kosovo, dar procedurile sensibile, inclusiv interogarea unor martori, vor avea loc în afara ţării (...)", se arată într-un comunicat emis de către Delegaţia UE la Priştina.

Probabil că instanţa îşi va începe procedurile de anul viitor, a declarat un înalt oficial al UE sub condiţia anonimatului pentru Associated Press, adăugând că procedurile încă mai urmează să fie discutate cu autorităţile din Kosovo.

În 2010, un raportor CoE, Dick Marty, a publicat un raport cu privire la un presupus trafic de organe organizat de către gherila kosovară albaneză separatistă şi vizând prizonieri sârbi, în timpul războiului.

În acest document, Marty l-a vizat pe fostul şef al gherilei, Hashim Thaçi, în prezent premierul Kosovo, dar acesta dezminţit cu fermitate.

Raportul citează aproximativ 500 de victime ale acestor crime.

În timpul urmăririlor penale ale rebelilor etnici albanezi - atât în Kosovo, cât şi la tribunalul pentru crime de război al ONU de la Haga - s-a constatat intimidarea pe scară largă a martorilor şi a familiilor lor. Foştii rebeli sunt consideraţi de mulţi kosovari ca fiind eroi care au luptat pentru libertate în Serbia. În timpul războiului din 1998-1999 au murit circa 10 000 de oameni şi aproximativ 1 700 sunt daţi dispăruţi.

UE a lansat ulterior, în 2011, o anchetă condusă de către un procuror american, Clint Williamson, cu scopul de a verifica acuzaţiile formulate în "raportul Marty".

Un raport al acestei anchete urmează să fie publicat "la jumătatea lui iunie" şi ar putea să fie urmat de o "inculpare", a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Ministerului kosovar al Justiţiei, care a solicitat protecţia anonimatului.

Într-o vizită la Priştina, un reprezentat de rang înalt al diplomaţiei americane, Johnathan Moore, a discutat cu lideri kosovari, inclusiv Thaçi, despre crearea Curţii internaţionale, potrivit presei locale.

Crearea Curţii este necesar să fie aprobată de către Parlamentul kosovar.

Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, fiind recunoscut de peste 100 de naţiuni, însă nu de Serbia şi aliatul său Rusia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?