UE/extindere: Bulgaria şi Macedonia de Nord speră să ajungă la un compromis înainte de 10 noiembrie

UE/extindere: Bulgaria şi Macedonia de Nord speră să ajungă la un compromis înainte de 10 noiembrie

Sofia şi Skopje şi-au exprimat vineri dorinţa de compromis, fixându-şi termen până pe 10 noiembrie pentru a-şi rezolva disputele istorice şi a permite deschiderea negocierilor de aderare ale Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană (UE), informează AFP.

"Trebuie lansate discuţii (bilaterale) la toate nivelurile, pentru a ajunge la un compromis înainte de 10 noiembrie", data la care la Sofia va avea loc un summit economic UE-Balcanii de Vest, a declarat premierul bulgar Boiko Borisov, la finalul unei întrevederi cu şeful diplomaţiei nord-macedonene Bujar Osmani.

Cele două ţări vecine îşi dispută personalităţi istorice, scriitori şi poeţi, dar principala dispută vizează limba. Bulgaria, membră a UE din 2007, consideră limba Macedoniei de Nord un dialect al bulgarei şi respinge termenul de "limbă macedoneană". Ea propune formula de "limbă oficială a Republicii Macedonia de Nord".

"O animozitate latentă, moştenire a trecutului, (care) trebuie depăşită", a admis Osmani.

"Bulgaria recunoaşte realitatea politică contemporană, Macedonia de Nord trebuie să recunoască realitatea istorică", a subliniat la rândul său oficialul bulgar.

O comisie mixtă de istorici se va reuni săptămâna viitoare la Skopje după un an de pauză.

Miercuri, la Skopje, comisarul european pentru Extindere, Oliver Varhelyi, a îndemnat Sofia şi Skopje să găsească o soluţie, pentru că, în caz contrar, "va fi foarte dificil să se avanseze" cu deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania, în timpul preşedinţiei germane a UE, care se va încheia la sfârşitul lui 2020, a avertizat el.

Primul stat care a recunoscut independenţa Macedoniei de Nord în 1992, Bulgaria a susţinut compromisul dintre Skopje şi Atena asupra numelui "Macedonia de Nord", care i-a permis Skopje să adere la NATO în martie.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Bula va exploda” / Avertismentul legendarului investitor Jeremy Grantham

2 Documente secrete despre Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei

3 Generalii PSD înainte de ședința CSAT...

4 Ce spune un șofer STB, sub protecția anonimatului, despre greva care a paralizat orașul, despre presiunile sin…

5 Milionarul Ioan Neculaie a fost dat în urmărire națională pentru că este de negăsit după condamnarea definitiv…