Ueli Steck, un cunoscut alpinist elvețian, a fost descoperit mort pe Everest

Ueli Steck, un cunoscut alpinist elvețian, a fost descoperit mort pe Everest

Ueli Steck, un cunoscut alpinist elvețian, a fost descoperit mort pe muntele Everest duminică, acesta fiind primul deces din actualul sezon de alpinism pe cel mai înalt vârf din lume, au informat oficiali din turism, citați de DPA.

Poreclit "Swiss Machine" ("Mașinăria elvețiană") pentru cățărările sale în viteză în Himalaya, alpinistul de 40 de ani încerca să atingă Everestul pe un traseu rar folosit.

"A alunecat pe o pantă lângă tabăra Camp 2 și a căzut pierzându-și viața", a declarat pentru DPA Durga Dutta Dhakal, directorul general al Departamentului pentru Turism din Nepal.

Potrivit lui Dhakal, trupul neînsuflețit al lui Steck a fost dus la Lukla, cel mai apropiat aeroport de Everest. "Organizatorul expediției sale încearcă să aducă corpul din Lukla la Kathmandu", a adăugat el.

În 2013, o dispută între trei alpiniști europeni, printre care Steck, și ghizii nepalezi i-a forțat pe primii să renunțe la expediția din acel an. Altercația, produsă la 7000 de metri altitudine, a condus și la anularea sezonului, desfășurat între lunile aprilie și mai.

Ueli, care mai urcase o dată pe Everest, se întorsese pe munte pentru prima dată de la incident.

Potrivit unei informații postate de alpinistul Alan Arnette pe blogul său, Steck urca singur la momentul accidentului. Doi alpiniști l-au văzut căzând de pe Nuptse, un munte de 7.861 de metri situat lângă Everest.

Steck încerca un nou traseu denumit "Lhotse Traverse", fără supliment de oxigen, a indicat revista americană Outside luna trecută.

Peste 5.000 de alpiniști au atins până în prezent Everestul — în ultimul an înregistrându-se un număr record de 645 de alpiniști care au ajuns pe vârf.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Rusia a decis unilateral să mute granița cu Lituania și Finlanda, în Marea Baltică

2 HARTĂ Ploi și vijelii în jumătate de țară, urmează două zile cu cod galben

3 „M-a violat în iulie 2015. Aveam 20 de ani. Viața mea nu a mai fost niciodată la fel” / Fosta jurnalistă Adina Florea îl acuză pe ziaristul Răzvan Băltă…

4 VIDEO Umbrărescu a scos „bestiile" din parcare pe șantierele Autostrăzii Moldovei

5 Hm, americanii...