
Uită de 10.000 de pași pe care trebuie să-i faci zilnic. Știința are acum un număr mult mai exact
Oamenii de știință demontează mitul conform căruia sunt necesari 10.000 de pași pentru o sănătate bună.
Obiectivul de a te plimba făcând 10.000 de pași pe zi a apărut ca un slogan impus mai degrabă de marketing în anii 1960, deși e complet neștiințific, potrivit Financial Times , care citează un studiu publicat de revista The Lancet .
Numărul 10.000, promovat de compania japoneză Yamasa pentru a vinde pedometre în perioada Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 1964, a devenit o aspirație foarte populară în ceea ce privește activitatea fizică, pe măsură ce aplicațiile de tip pedometru de pe smartphone-uri au proliferat.
Obiectivul de 10.000 de pași e detronat de ținta de doar 7.000 de pași, la care mortalitatea scade la jumătate
Atingerea obiectivului mai mic de 7.000 de pași pe zi va aduce o îmbunătățire semnificativă a sănătății, arată studiul citat .
Riscurile pentru cei care au făcut 7.000 de pași au scăzut în ceea ce privește problemele de sănătate, inclusiv decesul cauzat de boli cardiovasculare și cancer, precum și incidența diabetului de tip 2 și a demenței.
Cercetătorii au analizat date de la peste 160.000 de adulți pentru a analiza modul în care riscurile unor probleme grave de sănătate variază în funcție de numărul de pași făcuți zilnic. Studiul, bazat pe zeci de studii anterioare, reprezintă o analiză de referință asupra impactului obiectivelor de mișcare, inclusiv al celebrului obiectiv de 10.000 de pași, asupra unei game largi de afecțiuni.
Cum au condus mai multe cercetări la o estimare mai precisă
„Acest studiu este cu adevărat interesant deoarece analizează modul în care volumul de pași face o mare diferență în diverși indicatori ai sănătății”, spune Michael Rocha, cardiolog din Dartmouth, Massachusetts, care organizează excursii pe jos în comunitatea sa, în cadrul programului național de sănătate Walk with a Doc, potrivit National Geographic .
În 2020, oamenii de știință care formulau ghiduri de activitate fizică nu aveau suficiente dovezi pentru a recomanda un anumit număr de pași, notează autorii studiului. Acest lucru a făcut ca recomandarea de 10.000 de pași să rămână obiectivul pricncipal – chiar dacă mulți oameni nu au reușit să facă acest lucru.
Numărul mare de studii publicate în ultimul deceniu a furnizat suficiente date pentru a fundamenta un obiectiv general de pași. Un studiu din 2023 , pe care cercetătorii l-au inclus în analiza lor a constatat că doar 2.800 de pași reduc riscul de boli cardiovasculare, cele mai mari beneficii fiind obținute la 7.200 de pași.
Evaluatorii au descoperit că 10.000 de pași sunt ok, dar beneficiile mari sunt obținute după 7.000 de pași. Îmbunătățirile suplimentare aduse de cei 3.000 de pași în plus, inclusiv pentru prevenirea diabetului de tip 2, sunt minore.
Cercetătorii au analizat rezultatele a 57 de studii care au implicat 35 de grupuri de persoane. Studiile au implicat participanți din Statele Unite, Marea Britanie, Japonia, Australia și alte câteva țări. Unele au implicat adulți în vârstă sau persoane care aveau deja afecțiuni cronice sau factori de risc crescuți, dar și adulți tineri sănătoși.
Cercetătorii recunosc că viteza de mers joacă un rol în rezultatele asupra sănătății pe care le-au descoperit, dar nu au putut determina cu precizie efectul acesteia sau care ar putea fi un ritm ideal.