Uite un om corect/Mircea Marian: Aș putea să mă alătur turmei și să strig că „Trump e un nenorocit“! Poate. Dar a făcut bine României

Uite un om corect/Mircea Marian: Aș putea să mă alătur turmei și să strig că „Trump e un nenorocit“! Poate. Dar a făcut bine României

Dacă aș fi un ziarist inteligent, acum aș aplauda în picioare noua putere de la Washington DC și l-aș hudui copios pe fostul... Dar mă tem că am rămas fără înjurături. E vreo insultă pe care presa mainstream să nu i-o fi aruncat în cap lui Trump?, scrie jurnalistul Mircea Marian pe Newsweek România.

 
Sincer, nu-mi place Trump. Eu sunt un introvertit, un timid speriat, el e un fanfaron gălăgios, care nu greșește niciodată. 

Dar nu despre asta e vorba. Între 2016 și 2020, administrația republicană de la Casa Albă a făcut câteva lucruri bune pentru România, pe care nu cred că le-ar fi făcut o administrație democrată. 

În primul rând, a menținut o presiune constantă și fermă pentru ca guvernele României să se desprindă din înțelegerile defavorabile, la limita neocolonialismului, cu China comunistă.

Cel mai bun exemplul este șmenul pe care China dorea să-l impună la centrala de la Cernavodă: ei construiau reactorul la un preț “negociat“ și deveneau acționari majoritari. Dar, în același timp, cereau statului român să le garanteze prețul minim de vânzare al energiei. Ca să fie mai clar: era ca și cum România garanta celor de la Renault că Daciile de la Pitești se vor vinde cu cel puțin 10.000 de euro/ bucată. Dacă prețul cobora sub 10.000, statul român acoperea diferența!

Cam toate afacerile pe care China dorea să le facă aici - prin aranjamentele guvernelor PSD - erau pe acest model. Nu cred că ieșeam din aceste combinații dezastruoase dacă regimul Trump nu intervenea ferm. 

În al doilea rând, eu cred că atacurile constante ale ambasadorului Zuckerman împotriva PSD au fost utile României. A făcut campanie electorală? Probabil. Nu mă deranjează, dimpotrivă. Fiecare vot pe care l-a putut smulge de la PSD, prin intervențiile sale, a fost un pas înainte pentru România. 

Sunt multe alte elemente de menționat, de la vizitele președintelui României la Casa Albă la întărirea prezenței militare americane în România. Ne uităm pe investițiile făcute de SUA în bazele din România și vedem ce minciună penibilă a fost vânturată din 2016 până azi, că Trump se va înțelege cu Putin și va abandona Europa de Est. 

M-aș opri aici și aș spune că un guvern de dreapta din România ar avea ce să învețe de la regimul republican de la Casa Albă. Reforma fiscală pe care a făcut-o Trump, în pofida opoziției dure a stângii, a avut efecte economice benefice pentru mai toți americanii și, dacă nu venea pandemia, sunt convins că Trump era reales fără probleme. Doi, debirocratizarea care a eliberat din chingi investițiile în infrastructură - o altă lecție care merită reținută. 

Nu e dorința mea să fiu neapărat contra curentului. Violențele de la Washingotn DC, de acum două zile, au fost îngrozitoare. Dar nu sunt convins că presa și politicienii americani care, acum câteva luni, spuneau că jafurile, incendiile și brutalitățile din diferite orașe americane sunt justificate - pentru că erau anti-Trump - sunt îndreptățiți să deschidă gura, acum. 

În plus, între marii analiști de la București, care le știu pe toate, le pricep pe toate, și prietenii mei din SUA, absolut toți votanți ai lui Trump, am încredere mai multă în aceștia din urmă. 


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre Antene, Radu Tudor și servicii...

2 „Și mie îmi place p...a ta, ador sexul oral și fanteziile sexuale”

3 Așa o fi?

4 Ea este cea mai bună „influenceră” din România...

5 Și ea este moștenitoarea unei părți din averea lui Țiriac