„Ultima generație”: Tinerii din China nu vor să aibă copii în actuala societate restrictivă

„Ultima generație”: Tinerii din China nu vor să aibă copii în actuala societate restrictivă

China intrat într-o „eră a natalității scăzute”, după ce cifrele au arătat o scădere istorică a numărului de locuitori pentru prima dată de la marea foamete dintre 1958 și 1961, a anunțat guvernul chinez, săptămâna aceasta. Populația a scăzut cu 850.000 de persoane, ajungând la 1,41 miliarde de oameni în 2022, potrivit Biroului Național de Statistică.

FOTO: Shutterstock

Alarmați de rata totală de fertilitate din ce în ce mai scăzută a țării, demografii chinezi au făcut campanie pentru eliminarea politicii copilului unic timp de mai bine de un deceniu, înainte ca guvernul să-i pună capăt în cele din urmă în 2015, notează The Guardian.

Începând cu anii 1990, rata totală de fertilitate a Chinei - numărul mediu de copii născuți de o femeie de-a lungul vieții sale - a scăzut sub 2,1. Cifra a fost de 1,30 în 2020 și a scăzut la 1,15 în 2021.

Temându-se de efectele negative ale îmbătrânirii populației, la care se adaugă o penurie de persoane în vârstă de muncă, guvernul chinez a permis cuplurilor să aibă doi copii în 2015 și a relaxat și mai mult limita de nașteri la trei în 2021.

Timp de ani de zile, studiile au constatat că costurile tot mai mari pentru creșterea copiilor și lipsa de prevederi sociale sunt principalele motive care stau la baza ratei scăzute de fertilitate din China. În ultimii ani, guvernul a început să ofere stimulente precum scutiri fiscale, subvenții pentru îngrijirea copiilor și concedii parentale mai lungi, descurajând în același timp avorturile. Un profesor universitar a sugerat chiar în mod controversat că bunăstarea socială și pensiile ar trebui să fie legate de numărul de copii pe care oamenii îi au. Însă aceste măsuri nu au reușit să declanșeze un baby boom.

Ultima generație

Anul trecut, un videoclip cu un tânăr care a refuzat să fie trimis în carantină, a devenit viral. În imagini se vede cum autoritățile îl avertizează pe băiat că pedeapsa sa îi va afecta familia pentru trei generații. El a replicat cu răceală: „Noi suntem ultima generație, mulțumesc”.

Fraza a devenit un meme popular online, iar hashtag-ul #thelastgeneration a generat milioane de comentarii înainte de a fi cenzurat. Mulți au spus că abuzul de drepturi din timpul pandemiei i-a făcut să renunțe la a mai avea copii.

„În această țară, să-ți iubești copilul înseamnă să nu-l lași niciodată să se nască”, scria cineva într-un comentariu.

„Am cumpărat un tricou pe care scria «Noi suntem ultima generație». Nu pot aduce un copil pe lume pentru a-l lăsa să sufere", a scris un alt internaut.

Am auzit că unele spitale au refuzat să trateze copiii care nu au putut prezenta rezultate negative la testul covid... Pandemia a adus un puternic sentiment de incertitudine. Să am copii nu este ceva la care mă gândesc acum“, a spus Eunice, o profesoară de engleză în vârstă de 34 de ani.

Wang Feng, profesor de sociologie la Universitatea din California, Irvine, a declarat că declinul populației a început cu aproape un deceniu mai devreme decât anticipase Organizația Națiunilor Unite. Încă din 2019, ONU a estimat că populația Chinei va atinge un vârf în 2031-32.

Wang a spus că declinul populației ar putea fi atribuit politicii copilului unic, care a început în urmă cu trei decenii și jumătate, ceea ce a dus la un număr mai mic de femei aflate la vârsta fertilă, la amânarea sau renunțarea la căsătorie și la un număr mai mic de nașteri în cadrul căsătoriilor.

Experții spun că, deși declinul demografic nu va afecta imediat economia Chinei - deoarece forța de muncă totală este încă vastă, de peste 790 de milioane -, acesta dezvăluie totuși cât de nesustenabil este modelul de creștere al Chinei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

4 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”