ULTIMA ORĂ A murit brusc medicul care l-a tratat pe Navalnîi imediat după ce acesta a fost otrăvit. Serghei Maximishin era principalul martor în dosarul lui Navalnîi

ULTIMA ORĂ A murit brusc medicul care l-a tratat pe Navalnîi imediat după ce acesta a fost otrăvit. Serghei Maximishin era principalul martor în dosarul lui Navalnîi

CNN relatează că medicul rus, Serghei Maximishin, care l-a tratat pe opozantul Navalnîi, după ce acesta fusese otrăvit, a murit brusc. Maximishin era medic șef adjunct în cadrul spitalului de urgență din Omsk, locul în care a ajuns Navalnîi după ce a fost otrăvit cu Noviciok.

Spitalul a transmis, joi, un comunicat de presă, relatând că Serghei Maximishin a murit „brusc” la vârsta de 55 de ani.

„Cu regret, vă informăm că medicul șef adjunct pentru anestezie și resuscitare din cadrul Spitalului de Urgență №1, asistent al departamentului Universității medicale de stat din Omsk, doctor în științe medicale, Maksimishin Serghei Valentinovici a murit brusc”, se spune în comunicatul transmis de Spital, fără a se preciza cauza decesului.

Navalnîi a fost internat inițial la secția de otrăvire din cadrul spitalului de urgență Nr.1 din Omsk, în 20 august 2020, după ce a fost otrăvit cu Novichok, în avionul în care se afla și care care se îndrepta din Siberia către Moscova. Avionul a aterizat de urgență în Omsk, după ce starea lui Navalnîi s-a înrăutățit.

Maximishin nu a oferit nicio informare de presă, la momentul internării lui Navalnîi. În calitate de medic șef adjunct al spitalului pentru anestezie și resuscitare, el a fost unul dintre cei mai importanți medici de la nivelul spitalului, relatează CNN.

Lui Navalnîi i-a fost indusă, medical, coma, la internare iar după multiple intervenții externe, inclusiv pe linie diplomatică, el a fost scos din Rusia și dus în capitala Germaniei, unde a petrecut cinci luni pentru a se recupera după otrăvire.

Leonid Volkov, șeful de cabinet al lui Navalny, a confirmat că Maximishin a fost însărcinat cu tratarea liderului opoziției. „Serghei Maximishin conducea departamentul care l-a tratat pe Alexey Navalnîi, fiind responsabil cu tratamentul său – în special de deczia privind coma indusă medical”, a declarat Volkov pentru CNN.

„Maximishim știa mai mult decât oricine altcineva despre starea lui Alexei, așa că nu pot respinge posibilitatea unui joc prostesc. Cu toate acestea, sistemul medical din Rusia este foarte slab și nu este neobișnuit ca medicii de vârsta lui să moară brusc. Mă îndoiesc că vor exista investigații despre moartea sa”, a adăugat el.

CNN arată că a solicitat detalii suplimentare de la autoritățile locale cu privire la cauza morții lui Maximishin. „Moartea lucrătorilor medicali din prima linie rusă, inclusiv avertizoarelor, a devenit un subiect încărcat politic în țară, pe fondul pandemiei Covid-19. CNN nu are dovezi că moartea lui Maximishim ar fi fost provocată în mod intenționat” transmite televiziunea.

Ministrul Sănătății din regiunea Omsk a informat că Maximishin a lucrat la spital timp de 28 de ani și a salvat mii de vieți umane.

Navlanîi a revenit recent în Rusia, iar săptămna aceasta a fost condamnat la închisoare pentru încălcarea condițiilor de probă ale unei sentințe anterioare. Verdictul a stârnit nenunmărate proteste la nivel național, autoritățile ruse intervenind în forță pentru reprimarea manifestațiilor. Acțiunile poliției din Rusia au stârnit reacții de dezaprobare în rândul liderilor din UE și SUA.

Navalnîi acuză că a fost otrăvit cu ajutorul serviciilor de securitate ruse, la comanda președintelui Vladimir Putin, acuzații pe care Kremlinul le-a negat în repetate rânduri. O anchetă CNN-Bellingcat din decembrie concluzionează că Serviciul rus de securitate (FSB) ar fi fost implicat în otrăvirea lui Navalnîi.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...