ULTIMA ORĂ Alegerea lui Iordache este nulă? Pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ sunt necesare 230 de voturi!

ULTIMA ORĂ Alegerea lui Iordache este nulă? Pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ sunt necesare 230 de voturi!

ULTIMA ORĂ Alegerea lui Iordache este nulă! Pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ sunt necesare 230 de voturi!

Deputatul PSD Florin Iordache a fost anunțat, în plenul Parlamentului, drept câștigător al funcției de președinte al Consiliul Legislativ după ce a primit cel mai mare număr de voturi. Anunțul a fost fost făcut de secretarul Senatului, liberalul Mario Oprea, și întărit de președinta de ședință, deputata PSD Carmen Mihălcescu.

Astfel, Iordache, fost ministru în Guvernul Grindeanu și autor al OUG 13, a fost votat de 185 de senatori și deputați, în vreme ce fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a primit doar 41 de voturi. Duli Ionuț Mazâlu, secretarul general al Consiliului Legislativ, a obținut două voturi.

Însă,  potrivit legii , este nevoie de votul majorității senatorilor și deputaților, adică 230 de voturi, pentru numirea președintelui Consiliului Legislativ:

  • (2) Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniti în şedinţa comuna a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a cîte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite. Aceştia îşi exercită atribuţiile de la data depunerii, în mod individual, a jurământului prevăzut la alin. (3) în faţa preşedinţilor celor două Camere.

În funcția de președinte a Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost anunțat senatorul USR George Dircă. El a primit 174 de voturi.

Potrivit Constituției, Consiliul Legislativ este organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării şi coordonării întregii legislaţii. El ţine evidenţa oficială a legislaţiei României.

În prezent, legea nu prevede o limită a mandatului președintelui Consiliului Legislativ și nici o procedură de revocare a acestuia din funcție. Dragoș Iliescu, primul și singurul până acum președinte al CL, a stat în funcție vreme de 19 ani, până la pensionarea sa în vara acestui an. El fusese numit președinte al CL în 2001.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa