ULTIMA ORĂ Câciu de la PSD, două recorduri negre pentru România! Cel mai mare împrumut luat într-o singură lună și cea mai mare dobândă din Europa!

ULTIMA ORĂ Câciu de la PSD, două recorduri negre pentru România! Cel mai mare împrumut luat într-o singură lună și cea mai mare dobândă din Europa!

De la o lună la alta, Guvernul atinge noi recorduri negative asupra împrumuturilor. După ce în ianuarie executivul a stabilit un nou maxim de împrumut într-o lună, acum Guvernul a făcut un alt împrumut cu cea mai mare dobândă din ultimii 9 ani.

Acest subiect a fost comentat și de către liderul PNL și fostul premier Florin Cîțu, care preciza că joia trecută, 3 martie, România a atins un nou record asupra dobânzii la împrumuturi. Concret, țara noastră s-a împrumutat cu o dobândă de 6,09%, fiind cea mai mare din ianuarie 2013. România rămâne astfel țara care se împrumută la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană.

Cîțu a mai subliniat că actuala guvernare a gestionat economia în mod „suboptimal” și că este nevoie de o economie mai puternică pentru a sprijini investițiile.

„Nu vreau să critic pe nimeni, nici să arăt cu degetul, dar uitându-mă la primele două luni ale acestui an, gestionarea economiei este suboptimală. M-am uitat la execuţia bugetară, am avut ceva venituri în plus şi, totuşi, avem un deficit în prima lună, mai puţini bani alocaţi la investiţii, mai puţin TVA rambursabil pentru companii. Arată clar o administrare suboptimală şi, repet, nu vreau să arăt cu degetul sau să critic pe cineva, dar se poate face mai bine, pentru că ai nevoie de o economie puternică în această perioadă pentru investiţii”, a relatat Cîțu.

Cel mai mare împrumut într-o singură lună

În luna ianuarie, România a mai stabilit un record după ce s-a împrumutat cu 28,87 miliarde de lei (5,84 miliarde de euro) prin două emisiuni pe piața externă. Totodată, împrumutul a venit și după ce, la finalul anului trecut, Ministerul Finanțelor a fost nevoit să renunțe la o ieșire pe piața externă pentru un împrumut, din cauza crizei politice, conform profit.ro.

Împrumuturile de anul trecut s-au situat la 104,1 miliarde de lei, sub necesarul de finanţare de 131,5 miliarde lei (diminuat de la 136,2 miliarde lei pentru a reflecta deficitul bugetar de 80 miliarde lei, sub cel prognozat, de 84,9 miliarde lei).


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?