ULTIMA ORĂ Mândria a egalat prostia!/Rusia amenință că va lovi viitoarea fabrică de drone turcești Bayraktar din Ucraina

ULTIMA ORĂ Mândria a egalat prostia!/Rusia amenință că va lovi viitoarea fabrică de drone turcești Bayraktar din Ucraina

Încă dinainte de invazia rusă din Ucraina, compania turcă Baykar Makina avea planuri să ridice o fabrică de drone Bayraktar TB2 în Ucraina, plan care a fost amânat de invazie, dar la care nu s-a renunțat.

În 2020 directorul executiv al companiei ucrainene "Ukrspetsexport", Vadym Nozdrya a confirmat informația potrivit căreia în Ucraina va fi înființată o fabrică destinată producției dronelor Bayraktar TB2, ca parte a unui proiect comun cu Turcia.

Practic, planul e ca Ucraina să producă o variantă ușor modificată a UAV-ului Bayraktar TB2, pe care o va putea exporta în mod independent către țări terțe, cu condiția acestea să nu fie deja angajate în astfel de negocieri cu Turcia. Un exemplu oferit de oficialul ucrainean în acest sens este Azerbaidjanul, care a comandat deja 36 de UAV-uri din Turcia.

Invazia rusă a accelerat foarte mult achiziția de drone turcești TB2 de către Ucraina, drone care și-au dovedit capacitățile atât în conflictul din Nagorno-Karabah, cât mai ales în ultimele 6 luni de invazie.

În pofida faptului că rușii au doborât zeci de TB2, acestea au distrus numeroasă tehnică militară rusă și au contribuit decisiv inclusiv la lovitura de proporții încasată de Marina rusă: Scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a Floteri ruse din Marea Neagră.

Rusia amenință că va „demilitariza imediat” fabrica turcă de drone Bayraktar TB2 din Ucraina

2. Drone turc... (bayraktar_tb2_ukraine_50582500.jpg)

Drone turcească Bayraktar TB2 a Armatei Ucrainei. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev

Potrivit ambasadorului ucrainean din Turcia, Vasili Bodnar, citat de publicația Medusa , turcii nu au renunțat la ridicarea unei fabrici în Ucraina, planuri pe care invazia rusă doar le-a amânat, nu le-a stopat.

Rușii au reacționat la această informație, chiar de la cel mai înalt nivel al Kremlinului.

Astfel, prin vocea lui Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Federația Rusă amenință că va lovi și distruge fabrica de drone în cazul în care Baykar Makina o va ridica. Peskov vorbește de „demilitarizarea imediată” a facilității de drone TB2.

„Ridicarea unei asemenea fabrici va intra cu siguranță imediat sub demilitarizare. Trebuie înțeles că o astfel de acțiune nu va face decât să prelungească suferința ucrianenilor, fără să modifice obiectivul operațiunii militare speciale”, a precizat Peskov, citat de Tass.

În pofida ajutorului militar oferit de Turcia către Ucraina, mai ales prin dronele TB2, dar nu numai, la nivel politic Federația Rusă și Turcia rămân foarte apropiate. Relațiile dintre președintele Vladimir Putin și președintele Recep Tayyip Erdogan au stârnit de multe ori îngrijorări la nivelul NATO, Turcia nefiind o simplă membră a Alianței, dar un punct strategic de maxim interes, Ankara având cheia strâmtorilor în regiune.

SURSA: defenseromania.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

3 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

4 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

5 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean