ULTIMA ORĂ Militarul căruia i s-a furat mitraliera se încurcă în declarații

ULTIMA ORĂ Militarul căruia i s-a furat mitraliera se încurcă în declarații

Mitraliera furată sâmbătă seara de la Centrul 110 Comunicații și Informatică din Mamaia Sat este de negăsit, iar hoțul încă nu a ar fi fost identificat spun surse oficiale. Sunt mai multe ipoteze luate în calcul în această anchetă însă unele informații au început să iasă la iveală, dezvăluie ziare.com .

Se pare că soldatul care trebuia să asigure paza unității în seara zilei de sâmbătă, 19 martie, ar fi ”stat pe telefon”, în loc să păzească obiectivul militar. Mai exact ar fi urmărit o slujbă religioasă, ar fi spus el la audieri, conform unor surse apropiate anchetei. Însă aceasta este o revenire la declarațiile anterioare în care ar fi spus că se afla în punct fix, apoi că era în mișcare.

În acest moment, în unitatea militară a fost declanșată o anchetă administrativă.

Parchetul Militar Constanţa şi poliţiştii au deschis o anchetă pentru cercetarea evenimentului. De asemenea, comandantul Centrului 110 Comunicaţii şi Informatică a numit o comisie administrativă pentru cercetarea împrejurărilor producerii evenimentului.

Criminalist: ”Nu este o simplă coincidență”

Ancheta ia în considerare mai multe ipoteze, inclusiv faptul că militarul ar fi putut avea o implicare.

”Eu cred că de la început toată lumea a intrat în panică. Militarii ar trebui să fie instruiți și pentru astfel de cazuri. Putea să tragă direct dacă îl vedea că vine spre el”, a explicat criminalistul Liviu Chesnoiu.

Colonelul (r.) crede ”că s-a pierdut timp prețios din momentul în care s-a produs incidentul până când a fost anunțată poliția”. Astfel că hoțul ar fi avut timp să ajungă departe.

”În zona prin care a intrat atacatorul sunt și foarte mulți pescari, iar ei ar putea da informații relevante despre caz.

Este normal ca din anchetă să nu răsufle informații pentru ca făptuitorul să nu știe cât de aproape sau de departe sunt investigatorii de el. Ce se vede din afară? Pe gardul unității respective sunt colace de sârmă ghimpată. Nu se poate trece peste el. Dar se pare că atacatorul a tăiat această sârmă ghimpată cu o unealtă specială numită ”gură de lup”. A venit pregătit. Avea cagulă, cuțit. Nu este o simplă coincidență, totul a fost premeditat. A studiat terenul înainte, a văzut cum se comportă cei din unitate”, a explicat criminalistul care nu exclude varianta că cel căruia i s-a luat mitraliera să fi fost de fapt complice, nu victimă.

”Santinela trebuia să se alarmeze la orice zgomot”

Expertul criminalist a mai precizat că în astfel de cazuri, ancheta se pornește de la victimă.

”Militarul, după ce se liniștește, trebuie anchetat, pus la detectorul de minciuni. Este posibil să se afle multe date importante de la el. Dacă el nu are nicio legătură cu atacul se poate merge mai departe la comandantul unității. Poate au avut un angajat pe care l-au concediat. Poate că cineva a făcut acest gest pentru a se răzbuna. Pentru că hoțul pare că știa foarte bine zona”, a spus criminalistul.

”Apoi trebuie să ne gândim și la cât de bine este asigurată paza obiectivului. Poate santinelele stau pe telefon, ascultă muzică. Ei trebuie să patruleze acolo. Trebuia să se alarmeze la orice zgomot. Cel care a intrat acolo a avut timp să taie sârma, să se urce pe gard, să sară. Se aude un zgomot. Militarul putea trage în el dacă îl vedea că se apropie. Putea să execute foc fără somație dacă îl vedea că vine spre el. Dar acolo nu s-a auzit niciun foc de armă”, a mai explicat Liviu Chesnoiu.

Specialistul și-a amintit cum, atunci când era tânăr militar, nici nu se punea problema ca cineva să își imagineze că s-ar putea întâmpla vreodată un astfel de incident rușinos.

”Acum este armata lejeră. Nu mai este ca pe vremuri. Este impardonabil ce se întâmplă acum. Pe vremea mea nu se întâmpla așa ceva. Nici măcar nu se gândea cineva că poate face cineva o asemenea greșeală. Au fost cam multe incidente în Dobrogea în ultima perioadă. Ar trebui ca acestea să fie semnale de alarmă.

Cred că cercetarea la fața locului a fost făcută foarte bine. Însă în acest moment cauți acul în carul cu fân”, a mai arătat Liviu Chesnoiu.

Zeci de filtre în cinci județe

În Constanța și patru județe învecinate au fost instituite peste de filtre, peste 300 de agenți fiind în teren. Toți șoferii au fost opriți și mașinile le-au fost controlate. Însă nici urmă de armă sau de hoț.

În cauză au fost deschise două dosare penale, unul la Parchetul Militar și al doilea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.

Anchetatorii iau în calcul ca bărbatul căruia i-a fost luată arma să fie supus unei expertize cu detectorul de minciuni.

În cadrul anchetei, sunt analizate mai multe imagini de pe camerele de supraveghere din zonă.

Ministerul Apărării a informat că o persoană care purta cagulă și avea o armă albă a furat o mitralieră și un încărcător cu 30 de cartușe de la o unitate militară din Mamaia sat. Hoțul l-a atacat pe militarul aflat la pază, i-a luat arma, apoi a sărit gardul unității.

Incidentul a avut loc la Centrul 110 Comunicații și Informatică din Mamaia Sat, sâmbătă seara.

Militarul a susținut că a încercat să se lupte cu hoțul, dar acesta i-a furat arma din dotare și de un încărcător cu 30 de cartușe. Bărbatul ar fi reușit să fugă sărind gardul unității militare, potrivit sursei citate.

Comandantul Centrului 110 Comunicații și Informatică a numit o comisie administrativă pentru cercetarea împrejurărilor producerii evenimentului.

MApN a dispus de urgență, la nivelul tuturor unităților militare, măsuri pentru întărirea serviciilor de pază și verificarea planurilor de pază și apărare a obiectivelor militare.

Trei incidente militare în ultima lună

Cu o zi înainte de incidentul de la Mamaia, pe 18 martie, un plutonier din Batalionul 284 Tancuri, cu sediul la Galați, a murit într-un exercițiu militar. Exercițiul s-a desfășurat în poligonul Smârdan (județul Galați). Ministerul Apărării Naționale a precizat că exercițiul nu a inclus trageri de luptă (cu muniție de război) ci a fost destinat doar pregătirii șoferilor de tancuri. La un moment dat în timpul antrenamentului, „militarii coordonau manevrele pentru a începe deplasarea unui tanc, moment în care acesta a fost prins între tancul în mișcare și una dintre laturile șantierului în care se afla mașina de luptă.

Conform procedurilor, a fost apelat Serviciul Unic de Urgență 112, iar la fața locului s-a deplasat un echipaj medical SMURD. Din păcate, rănile militarilor erau incompatibile cu viața”.

Subofițerul decedat lucra în Ministerul Apărării Naționale de 14 ani, așa că nu era lipsit de experiență.

Tot în această lună, pe 2 martie, două aeronave militare s-au prăbușit în județul Constanța. Mai întâi a căzut un avion MiG 21 LanceR care aparținea Bazei 86 Aeriene de la Fetești și efectua o misiune de patrulare aeriană. La mai puțin de o oră, un elicopter IAR 330 Puma s-a prăbușit în apropierea acelui loc. Acesta fusese trimis să caute pe radar epava avionului dispărut. Bilanțul total al acestor două accidente a fost de opt morți: unul era pilotul avionului, iar ceilalți șapte erau membri ai echipajului și salvatorii de pe elicopter.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...