ULTIMA ORĂ Oficial din Primăria Capitalei: Un cutremur major poate face peste 25.000 de victime în București

ULTIMA ORĂ Oficial din Primăria Capitalei: Un cutremur major poate face peste 25.000 de victime în București

Risc Seismic

Edmond Niculușcă, șeful Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic din subordinea Primăriei București, avertizează că în cazul unui cutremur major numărul victimelor din București poate depăși 25.000.

Astfel, la o lună de la preluarea conducerii instituției, Edmond Niculușcă susține într-o postare pe Facebook că fondul construit al capitalei nu este inventariat, există foarte puține date despre situația reală a stării construcțiilor din București, iar cadrul legal actual blochează aproape complet orice măsură consistentă pentru reducerea riscului seismic.

Ce a scris Niculușcă pe Facebook:

La o lună de la preluarea conducerii Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, e oportun să vă prezint o primă analiză a situației în care ne aflăm și primele decizii pe care le-am luat deja.
 
Fondul construit al capitalei nu este inventariat, avem foarte puține date despre situația reală a stării construcțiilor din București, iar cadrul legal actual blochează aproape complet orice măsură consistentă pentru reducerea riscului seismic.
 
Un alt adevăr îngrijorător e că în cazul producerii unui cutremur major în București, numărul victimelor poate depăși 25.000. Bucureștiul este orașul cel mai vulnerabil seismic din Uniunea Europeană, iar eforturile pentru reducerea riscului seismic din ultimii 30 de ani au fost nesemnificative. Trebuie să acceptăm aceste vulnerabilități și să începem să rezolvăm cât se poate de transparent această provocare.
 
Primele măsuri pe care le-am luat cu echipa pe care o conduc la AMCCRS:
 
1. Am început pregătirea scoaterii în licitație publică a patru Acorduri Cadru pentru: punerea în siguranță a clădirilor cu risc de prăbușire, expertizarea tehnică a imobilelor din Bucuresti, proiectarea consolidărilor imobilelor deja expertizate și consolidarea imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic;
 
2. Am decis expertizarea a 500.000 m2 de imobile în următorii doi ani;
 
3. Încercăm deja deblocarea proiectelor de consolidare, blocate în diverse faze, din ultimii 10 ani; în ianuarie avem întâlniri de lucru cu toți președinții asociațiilor de proprietari din aceste imobile la sediul AMCCRS;
 
4. Am decis deschiderea AMCCRS la colaborarea cu experți din cadrul UTCB, INP, OAR și societate civilă și semnarea unor protocoale de colaborare, care vor fi puse în aplicare în cel mai scurt timp posibil după semnare;
 
5. Am demarat reorganizarea AMCCRS și trasarea unui “Program Municipal pentru Reducerea Riscului Seismic și Îmbunătățirea Cadrului Urban Existent”;
 
6. Am decis deschiderea dialogului cu mediul privat, începând cu luna ianuarie 2021, pentru încurajarea participării la licitațiile publice în vederea atribuirii lucrărilor de consolidare din Bucuresti;
 
7. Am dispus deschiderea dosarului de consolidare de la blocul ARO / cinema Patria, una dintre cele mai grele provocări ale administrației locale și transformarea acestui dosar într-un exemplu de bună practică.
 
Împreună cu Primarul General al Capitalei, dl Nicușor Dan, am stabilit, în ultima ședință avută, că modificarea cadrului legal existent este o urgență și că prioritatea noastră 0 este să pornim dialogul pentru modificarea cât mai rapidă a acestuia, cu toate entitățile responsabile, și cu obiectivul clar de a salva viața semenilor noștri, care trăiesc în imobilele vulnerabile din București, și pentru a evita o posibilă tragedie de proporții greu de imaginat pentru cei mai mulți dintre noi.
 
(Foto: Cinematograful Patria – InquamPhotos / George Călin)
Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria