ULTIMA ORĂ Răsturnare de situație!/De unde provine explozia care a „ucis” podul dintre Rusia și Crimeea

ULTIMA ORĂ Răsturnare de situație!/De unde provine explozia care a „ucis” podul dintre Rusia și Crimeea

O explozie puternică a zguduit sâmbătă dimineață Podul Kerci care leagă Crimeea de Rusia, iar prima ipoteză a rușilor este că un camion a fost detonat în timp ce traversa podul, făcând publice imaginile surprinse pe camerele de supraveghere. Însă câteva lucruri parcă nu se leagă...

Semne de intrebare privind camionul-capcana care ar fi fost detonat pe podul KerciFoto: Colaj foto

Unde a avut loc explozia, de fapt? Pe pod, sub pod, pe apă?

Pe imaginile video surprinse de camerele video de pe pod se vede, într-adevăr, un camion care rulează pe calea rutieră a podului, exact în locul unde are loc explozia câteva momente mai târziu.

Pe înregistrarea din lungul podului se vede exact momentul când are loc explozia, dar la o privire mai atentă pare că „centrul” exploziei este mai degrabă în dreapta podului, undeva pe/deasupra apei, nu pe centrul căii de rulare acolo unde era camionul.

Pe cealaltă filmare, care surprinde o parte din pilonii podului, se vede cum trece camionul și are loc o explozie, dar chiar în același moment cu deflagrația pe imagini se văd niște valuri nenaturale chiar sub pod. Unii internauți au opinat că acolo ar fi fost o ambarcațiune-capcană care s-a detonat imediat cum a ajuns sub pod.

Să reamintim că rușii au descoperit recent pe plajele din Crimeea o ambarcațiune-kamikaze fără pilot ce se presupune că ar fi fost a ucrainenilor.

Cum a trecut un camion cu explozibil prin filtrele de securitate rusești?

Sâmbătă dimineață, presa din Rusia a publicat imagini cu așa-zisul camion-capcană, care ar fi venit din Krasnodar (Rusia).

Pe altă filmare, se vede cum camionul indicat a fost verificat de către forțele de ordine rusești, și a fost căutat inclusiv în remorca TIR-ului. La dimensiunea exploziei lesne ar fi de presupus că un camion-capcană ar fi trebuit să care o suficient de mare cantitate de explozibil. Cum de, așadar, nu a fost descoperit nimic în neregulă cu acesta când a trecut de filtrul de securitate?

Mai mult, potrivit Nexta, filtrele de securitate de la intrarea pe podul Kerci sunt printre cele mai avansate, cu capabilități inclusiv de a detecta materiale explozibile. Cum de un camion-capcană ar fi putut trece de aceste filtre?

Ce spun rușii: cum ar fi avut loc explozia / Nicio victimă, deși pe filmări apare o mașină care rula chiar lângă camionul-capcană?

Comitetul Național Antiterorism din Rusia a spus că explozia s-a produs la ora 6:07 dimineața într-un camion de marfă și a provocat incendierea a șapte vagoane cisternă cu combustibil dintr-un tren care se îndrepta spre peninsulă.

  • „La ora șase și șapte minute, pe partea auto a podului Crimeea dinspre partea peninsulei Taman, un camion a fost aruncat în aer, ceea ce a dus la aprinderea a șapte cisterne de combustibil ale unei garnituri de tren care se îndrepta spre peninsula Crimeea", se arată în raport.
  • Potrivit CNA, două secțiuni ale podului auto s-au prăbușit parțial. Autoritățile din Crimeea au anunțat dimineață că nu au existat victime.

Faptul că nu au existat victime, după cum susțin autoritățile rusești, e un alt element ciudat. Nu doar că cel puțin șoferul camionului capcană ar fi avut șanse minime să scape într-o astfel de explozie puternică, ci și cel puțin un alt șofer ar fi fost prins exact în deflagrație.

Mai exact, pe filmările din lungul podului se vede clar cum o altă mașină se deplasa pe banda a doua, chiar lângă camionul-suspect ce ar fi fost detonat în acel moment. La cât de puternică apare explozia pe filmare este puțin probabil ca oricine din acel autovehicul să fi scăpat cu viață.

Un expert britanic: „O capodoperă de sabotaj. Un atac de dedesubt putea fi cauza”

BBC citează un expert în explozibili din armata britanică ce spune că explozia ar fi putut fi provocată de sub pod.

„E o capodopera a sabotajului clandestin. Un atac bine planificat de dedesubt poate fi cauza”, spune expertul potrivit BBC .

„În cazul demolării structurale, planific întotdeauna un „mecanism de prăbușire” care permite ca greutatea structurii să facă cea mai mare parte a lucrării.”, mai spune expertul citat.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...