ULTIMA ORĂ Rusia, o nouă „victorie”/Un MiG-31 echipat cu o rachetă hipersonică Kinzhal s-a prăbușit la decolare în Crimeea

ULTIMA ORĂ Rusia, o nouă „victorie”/Un MiG-31 echipat cu o rachetă hipersonică Kinzhal s-a prăbușit la decolare în Crimeea

Avionul militar rusesc care s-a prăbușit pe aerodromul de lângă Sevastopol, era un MiG-31K și avea la bord o rachetă hipersonică „Kinzhal”, potrivit presei ucrainene, scrie defenseromania.ro .

După ce, pe 1 octombrie, la Baza Aeriană Belbek din Crimeea a Forțelor Aeriene Ruse, un avion a ieșit de pe pistă și a căzut de pe o stâncă, au apărut unele informații din care se poate deduce tipul aeronavei.

Astfel, potrivit unor surse neoficiale rusești, preluate de publicația ucraineană Defense Express, avionul era un MiG-31K, a cărui misiune este să lanseze cea mai puternică armă convențională rusească – racheta hipersonică Kh-47M2 ”Kinzhal”.

În plus, analiștii Defense Express au stabilit că aeronava era în procedură de decolare și nu de aterizare cum s-a vehiculat inițial, iar singurul membru al echipajului care a supraviețuit accidentului este copilotul care a apucat să se catapulteze. Pilotul care, conform procedurilor este al doilea la catapultare, nu a mai timp să părăsească avionul. Explozia puternică care a însoțit prăbușirea, indică faptul că aeronava era complet încărcată cu arme.

Comentariul autorului: Prezența în Crimeea a avionului MiG-31K echipat cu racheta ”Kinzhal” este o surpriză și, probabil, este un răspuns la eventualitatea unui atac al NATO împotriva forțelor rusești din Ucraina.

Toate lansările de rachetele hipersonice Kh-47M2 ”Kinzhal”, împotriva țintelor ucrainene, au fost efectuate de pe bombardiere strategice Tu-22 și de la mare distanță - din zona caspică.

Având în vedere că raza maximă de acțiune a rachetei este 2.000 de km, iar întreg teritoriul ucrainean poate fi lovit din zona caspică, prezența în Crimeea a unui avion MiG-31K - platformă purtătoare pentru o rachetă ”Kinzhal” – este o surpriză, mai ales că un alt aerodrom din Crimeea a fost ținta unui atac ucrainean în această vară.

Dacă se confirmă dislocarea aeronavelor MiG-31K în Crimeea, o posibilă explicație pentru această măsură, oarecum disperată, ar fi posibila întrebuințare a acestei arme, încărcată cu exploziv convențional, împotriva NATO, pe fondul ultimelor evoluții.

Reamintim că în ultimele zile, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a evocat posibilitatea folosirii loviturilor nucleare tactice împotriva forțelor ucrainene. Oficiali americani au răspuns că dacă Rusia va lansa arme nucleare, SUA vor răspunde cu lovituri convenționale împotriva forțelor rusești din Ucraina iar, ieri, a fost vehiculată ideea distrugerii întregii flote ruse din Marea Neagră.

De la Sevastopol, pot fi lovite ținte strategice cum ar fi scutul antibalistic de la Deveselu, România, și chiar comandamentul Forțelor Navale americane din Europa, de la Napoli.

Pe 18 august 2022, Moscova a mai adoptat o măsură de amenințare similară, dislocând trei avioane de luptă MiG-31I cu rachete hipersonice Kinzhal pe aerodromul Chkalovsk din regiunea Kaliningrad.

Pe de altă parte, folosirea împotriva Ucrainei a unui MiG-31K cu decolare din Crimeea, având la bord o rachetă hipersonică Kinzhal cu focos nuclear, ar avea un oarecare sens, deși după cum am precizat anterior ar fi un risc inutil, iar puterea explozivului nuclear ar fi prea mare.

Racheta Kinzhal cu focos nuclear este estimată la o putere de 100 – 500 kilotone, în timp ce o armă nucleară tactică are, potrivit specialiștilor, o putere de 0,5 kilotone la 50 de kilotone.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum și-a pierdut Mihaela Rădulescu virginitatea

2 VIDEO „Președinta” României, în tandrețuri cu Boureanu la ziua lui Botezatu

3 Andrei Caramitru pune tunurile pe OMV: „Există suspiciuni de sabotare a economiei României și de furt generalizat”

4 Nouriel Roubini / „Se profilează mama tuturor crizelor economice”

5 Rareș Bogdan, noi informații despre intrarea în spaţiul Schengen