ULTIMA ORĂ Rusia plantează în Donbas „mine fluture”, care fac un număr mare de victime în rândul copiilor

ULTIMA ORĂ Rusia plantează în Donbas „mine fluture”, care fac un număr mare de victime în rândul copiilor

Trupele rusești plantează mine antipersonal PFM-1 în Donbas, însă aceste mine de tip „fluture” sunt profund controversate deoarece fac multe victime în rândul copiilor care le confundă cu niște jucării, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de luni dimineață.

Mine „fluture” rusești PFM-1Foto: Wikimedia Commons

Ce spun serviciile militare britanice:

  • Este foarte probabil ca Rusia să amplaseze mine antipersonal pentru a-și proteja teritoriul ocupat și a împiedica libertatea de mișcare de-a lungul liniilor sale defensive din Donbas.
  • Aceste mine au potențialul de a provoca victime pe scară largă atât în rândul militarilor, cât și al populației civile locale.
  • În Donețk și Kramatorsk, este foarte probabil ca Rusia să fi încercat să utilizeze mine antipersonal PFM-1 și PFM-1S cu dispersie. Denumită în mod obișnuit „mina fluture", seria PFM-1 este o armă profund controversată și nediscriminatorie.
  • PFM-1 au fost folosite cu efecte devastatoare în războiul sovieto-afgan, unde se presupune că au mutilat un număr mare de copii care le-au confundat cu jucării.
  • Este foarte probabil ca stocul din epoca sovietică utilizat de Rusia să se fi degradat în timp și acum minele să fie extrem de nesigure și imprevizibile. Acest lucru reprezintă o amenințare atât pentru populația locală, cât și pentru operațiunile umanitare de deminare.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

3 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

4 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean

5 Imagini din satelit cu bombardiere capabile să transporte arme nucleare, mutate de Rusia la granița cu Finlanda