ULTIMA ORĂ Rusia se află în incapacitate de plată

ULTIMA ORĂ Rusia se află în incapacitate de plată

O posibilă intrare în incapacitate de plată a Rusiei a reapărut miercuri, după ce Moscova nu a reușit să plătească dobânda la datorie, în timp ce presiunea economică asupra Rusiei a crescut în cea de-a patra lună de război în Ucraina, potrivit AFP.

Banca Centrală a RusieiFoto: Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia

Vestea că Rusia este oficial în imposibilitatea de a-și plăti creditorii pare să se apropie inexorabil în ochii celor mai mulți analiști, Moscova având tot mai multe dificultăți în a-și onora datoriile pe măsură ce sancțiunile occidentale se înăspresc.

Întrucât cele trei mari agenții internaționale de rating financiar nu mai acordă ratinguri Rusiei, în aplicarea sancțiunilor occidentale, acestea s-au abținut de la a declara sau nu țara în incapacitate de plată, așa cum este rolul lor obișnuit.

Prin urmare, este de competența unei organizații a marilor bănci internaționale (Comitetele de determinare a instrumentelor derivate de credit) să evalueze dacă Rusia își plătește sau nu creditorii.

Miercuri, pentru prima dată, comitetul creditorilor a declarat că țara a ratat plata dobânzilor la datoria sa cu 1,9 milioane de dolari, o sumă mică având în vedere puterea financiară a unui stat precum Rusia.

Deținătorii de obligațiuni din Rusia au raportat că nu au primit dobânda la scadența unei obligațiuni, potrivit unei decizii publicate pe site-ul Comisiei.

Comisia poate decide dacă să activeze sau nu o asigurare împotriva neîndeplinirii obligațiilor de plată, cunoscută sub numele de credit default swaps (CDS), o activare care poate oficializa o situație de neîndeplinire a obligațiilor de plată. Dar miercuri nu a dat nicio indicație pe această temă și urmează să se reunească din nou pe 6 iunie pentru a discuta cazul Rusiei.

Concret, Rusia "a plătit sumele pe care trebuia să le achite la termenul convenit, dar a uitat, intenționat sau nu, să adauge dobânda de întârziere", a declarat pentru AFP Eric Dor, director de studii economice la IESEG School of Management.

Neîndeplinirea probabilă a obligațiilor de plată

Dobânda neplătită se referă la o rambursare de obligațiuni care datează din 4 aprilie. Moscova a așteptat până la sfârșitul "perioadei de grație", o perioadă de o lună acordată în mod tradițional unui creditor pentru a achita o datorie, pentru a plăti principalul datoriei sale și o parte din dobânzi.

Deși pare inevitabil în ochii majorității experților, anunțul privind intrarea în incapacitate de plată a datoriei externe a Rusiei este încă în așteptare. Ar fi pentru prima dată de când liderul bolșevic Lenin a refuzat să recunoască datoria moștenită de la regimul țarist răsturnat în urma revoluției din 1917.

Plata datoriei este cu atât mai dificilă cu cât sancțiunile impuse de Occident de la începutul invaziei rusești în Ucraina au afectat capacitatea Moscovei de a se împrumuta și de a plăti ceea ce datorează.

În primul rând, SUA au făcut imposibilă plata datoriei Rusiei cu dolari deținuți în băncile americane. Apoi, săptămâna trecută, Washingtonul a interzis Moscovei să își mai plătească datoriile în dolari - chiar dacă Rusia mai are de respectat 12 termene de plată până la sfârșitul anului.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...