ULTIMA ORĂ Un site de jurnalism de investigație rusesc a obținut mărturia unui soldat rus despre crimele de război din Ucraina

ULTIMA ORĂ Un site de jurnalism de investigație rusesc a obținut mărturia unui soldat rus despre crimele de război din Ucraina

Platforma rusă de știri de investigație iStories a publicat o aparentă mărturisire despre crime de război a unui soldat staționat la periferia Kievului în primele săptămâni ale invaziei Kremlinului în Ucraina.

Reporterii de la iStories au identificat patru militari ruși suspectați de jafuri și uciderea civililor din satul Andriivka, folosind fotografii făcute de soldați cu un telefon furat de la un locuitor din zonă. Locuitorii intervievați de iStories i-au identificat, de asemenea, pe bărbați și au făcut legătura între identitatea lor și multiplele cazuri de jafuri și omoruri.

Situat la aproximativ 60 de kilometri vest de capitala ucraineană, Andriivka a fost ocupat de forțele rusești în primele zile ale invaziei din 24 februarie.

Cel puțin 40 dintre cei aproximativ 1.000 de locuitori din Andriivka au fost uciși în timpul ocupației rusești a orașului, care a durat până în aprilie, potrivit unei relatări BBC.

Cei patru bărbați suspectați de crime de război au fost identificați ca fiind Daniil Frolkin, Dmitri Danilov, Ruslan Glotov și Ivan Șepelenko din Brigada independente motorizate 64 de pușcași.

iStories i-a contactat telefonic pe Frolkin și Danilov, ambii în vârstă de 21 de ani. Deși ambii soldați au negat inițial implicarea lor în uciderea civililor din Andriivka, Frolkin – care se afla atunci într-un centru de amplasare temporară în regiunea Belgorod din Rusia – i-a sunat ulterior pe reporteri.

„Eu… Frolkin Daniil Andreevici, mărturisesc toate crimele pe care le-am comis în Andriivka. [Mărturisesc] că am împușcat civili, că am jefuit civili, că le-am confiscat telefoanele și [mărturisesc] că comandamentului nostru nu dă doi bani de luptătorii noștri, pe întreaga infanterie care luptă pe linia frontului”, le-a spus Frolkin reporterilor într-o convorbire video pe o platformă de mesagerie.

Frolkin a mărturisit că a ucis un bărbat rezident din Andriivka, pe care iStories l-a identificat ca fiind Ruslan Yaremciuk, în vârstă de 47 de ani.

Soldatul rus a susținut că Yaremciuk a furnizat forțelor ucrainene coordonatele de localizare a coloanelor militare rusești staționate în zonă și chiar i-a recunoscut acest lucru lui Frolkin înainte de moartea acestuia.

„Am ucis unul. Dar am vrut să salvez cât mai mulți oameni [pe cât am putut]”, a declarat Frolkin. El a spus că a decis să mărturisească pentru a salva alți colegi soldați care sunt trimiși în Ucraina pentru „măcel”.

Frolkin a cerut, de asemenea, „pedepsirea” mai multor oficiali militari de rang înalt, inclusiv a colonelului Azatbek Omurbekov, șeful Brigăzii 64, despre care a spus că este responsabil de conducerea soldaților ruși „spre moarte”.

„Înțeleg că voi fi încarcerat pentru toate aceste informații”, se vede cum Frolkin îi spune echipei iStories într-o înregistrare video publicată de publicație.

„[Voi fi încarcerat] nu pentru ceea ce am făcut în Ucraina, ci pentru toate informațiile pe care vi le voi da. Vreau doar să mărturisesc totul și să explic ce se întâmplă în țara noastră. Cred că ar fi fost mai bine dacă războiul nu ar fi început niciodată”.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Moment hilar în Qatar, cu doi bărbați care scot rapid telefoanele pentru a o poza pe Miss Croația | FOTO VIDEO

2 Medicul Iulian Juncănaru, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit la doar 39 de ani. Cum a fost găsit

3 Scandal sexual online cu Cristina Pucean, după ce s-a despărțit de Bogdan de la Ploiești

4 Cum și-a pierdut Mihaela Rădulescu virginitatea

5 De ce SUA s-au înșelat atât de mult în privința competenței armatei ruse. Bilanțul experților militari