ULTIMA ORĂ Vești proaste pentru Rusia! Germania a găsit muniție pentru cei 30 de „balauri de foc” pe care-i va trimite în Ucraina!

ULTIMA ORĂ Vești proaste pentru Rusia! Germania a găsit muniție pentru cei 30 de „balauri de foc” pe care-i va trimite în Ucraina!

Lunga poveste a transferului celor 30 sisteme de apărare antiaeriană de tip Gepard din Germania în Ucraina se apropie de final, scrie defenseromania.ro .

Pentru prima dată, posibilitatea ca acest timp de sisteme de apărare antiaeriană să fie oferite Ucrainei, care au fost retrase din dotarea Bundeswehr (armata germană), a fost menționată la începutul lunii aprilie.

Câteva săptămâni mai târziu, în urma discuţiilor primei întâlniri a miniștrilor apărării și a oficialilor militari de rang înalt din țărilor membre NATO, la Baza Aeriană Ramstein, Germania a confirmat oficial că este pregătit să ofere Ucrainei mai multe sisteme antiaereiene autoropulsate de tip Gepard.

După acest anunţ, la sfârșitul lunii iunie, a venit şi o primă veste proastă. Berlinul a confirmat că pur și simplu Bundeswehr nu dispune de suficientă muniție de calibrul 35x228 mm pentru aceste sisteme.

Cu alte cuvinte, Germania nu poate oferi Ucrainei cele 30 de sisteme Gepard cu tot cu seturi complete de muntie, iar cele 60.000 de proiectile de care dispunea Bundeswehr erau suficiente pentru cel mult 11 secunde de foc pentru fiecare sistem în parte.

Dar, după cum a raportat recent cotidianul german Spiegel, problema a fost rezolvată. Prin urmare, guvernul german, conform informațiilor publicației germane, a apelat la un producător de muniție din Norvegia și intenționează, după efectuare unor teste planificate săptămâna viitoare, să încheie un contract pentru o cantitate suficientă de muniție.

Dacă contractul va fi încheiat, primele sisteme Gepard ar trebui să ajungă în Ucraina până la sfârșitul lunii iulie. Mai ales că mai mulţi militari ucrainei se afla deja în Germania unde urmează cursuri de pregătire pentru a putea opera sistemele Gepard.

Deși mass-media germană nu a precizat numele companiei norvegiene care ar urma să producă muniţia pentru sistemele Gepard, analiştii militari ucraineni ai publicaţiei Defense Express susţin că ar fi vorba despre compania Nammo, care produce o întreagă gamă de muniții, începând cu gloanțe pentru puști de asalt și terminând cu obuze de calibrul 155 mm. Site-ul web al companiei listează, de asemenea, producția de munţii de calibrul 35x228 mm în trei versiuni.

Despre sistemul Gepard

A fost dezvoltat în anii 1960 și pus în funcțiune în anii 1970. A fost modernizat de mai multe ori. A constituit o piatră de temelie a apărării aeriene a armatei germane (Bundeswehr) și a unui număr de alte țări membre NATO, printre care şi România. În Germania, Gepard a fost scos din serviciul armatei la sfârșitul anului 2010 și înlocuit cu sistemul Wiesel 2 Ozelot Leichtes Flugabwehrsystem (LeFlaSys).

GEPARD-ul este un sistem de artilerie antiaerian blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice conditii meteorologice, ziua și noaptea și în conditii de bruiaj radioelectronic.

Misiunea sa tactică este angajarea luptei împotriva avioanelor și elicopterelor care atacă prin surprindere, la joasă înalțime, cât și împotriva blindatelor. Datorită mobilității ridicate și timpului foarte scurt de reacție, acest sistem poate asigura protecția în câmpul de luptă, în special a unităților blindate.

Complexul antiaerian GEPARD este din punct de vederea al performantelor mobilității, puterii de foc și preciziei, superior multor sisteme similare realizate pe plan mondial.

Caracteristici tehnico-tactice ale unui sistem de tip Gepard:

-distanta de observare a radarului de cautare: 15 km;
-distanta de observare a radarului de urmarire: 13 km;
-calibrul tunurilor: 35 mm;
-cadenta de tragere: 550 lov/min/tun;
-viteza tintei combatute in urmarire: max. 300 m/s;
-distanta eficace de tragere: 3500 m;
-viteza maxima a tintei combatute: 300 m/s;
-echipaj: 3 militari;
-viteza max. de deplasare pe sosea: 65 km/h;
-panta max. abordabila: 6%;
-viteza initiala a proiectilelor: 1175 m/s.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu