ULTIMA ORĂ/Comisia de la Veneția a primit cererea Guvernului de revocare a lui Tudorel Toader

ULTIMA ORĂ/Comisia de la Veneția a primit cererea Guvernului de revocare a lui Tudorel Toader

Comisia de la Venetia a primit solicitarea Guvernului Romaniei de retragere a fostului ministru al Justitiei Tudorel Toader din calitatea de reprezentant al tarii noastre, formulata de MJ in urma deciziei CEDO in favoarea Laurei Codruta Kovesi.

Informatia a fost confirmata miercuri pentru  Ziare.com de Panos Kakaviatos, purtatorul de cuvant al Comisiei de la Venetia. "Mandatul sau se incheie in mod normal la 23 mai 2022, dar nu este clar daca va pleca inainte de acea zi," explica oficialul, care precizeaza ca nu are mai multe detalii despre caz, la acest moment.

Discutiile despre revocarea lui Tudorel Toader din cadrul Comisiei de la Venetia au inceput imediat dupa ce CEDO a pronuntat decizia in cazul Kovesi si a constatat ca fostei sefe DNA i-au fost incalcate mai multe drepturi.

Procedura de revocare a unui membru al Comisiei de la Venetia este una complicata si greu de realizat. Cea mai simpla cale este cea a demisiei, putin probabil ca Toader sa si-o asume. De altfel, fostul ministru al Justitiei a pasat eventuala raspundere a revocarii lui Kovesi catre CCR si presedintele Klaus Iohannis.

Potrivit procedurii, mandatul unui membru al Comisiei poate inceta in trei cazuri: la finalul mandatului, prin demisie, sau printr-un vot al membrilor Comisiei, cu o majoritate de doua treimi din membrii sai.

Iata conditiile

a) La sfarsitul termenului obisnuit de patru ani, dar mandatul poate continua pana la numirea unui nou membru. Mandatul lui Tudorel Toader in cadrul Comisiei de la Venetia a fost prelungit in anul 2018, in timpul exercitarii mandatului de ministru al Justitiei.

b) In ziua in care secretariatul Comisiei primeste o scrisoare de demisie semnata de membru.

c) In ziua in care Comisia constata, la propunerea Biroului,cu o majoritate de doua treimi din membrii sai, ca membrul in cauza nu mai este in masura sau calificat sa exercite functiile sale.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina