ULTIMA ORĂ/O instituție a statului a contestat clasarea dosarului Rompetrol de către DIICOT/AAAS s-a constituit parte civilă pentru recuperarea prejudiciului de peste 106 milioane de dolari

ULTIMA ORĂ/O instituție a statului a contestat clasarea dosarului Rompetrol de către DIICOT/AAAS s-a constituit parte civilă pentru recuperarea prejudiciului de peste 106 milioane de dolari

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a contestat clasarea dosarului Rompetrol de către DIICOT, potrivit unui răspuns al instituției la o solicitare de presă. AAAS a formulat plângerea pe 20 decembrie 2019, în termenul de 20 de zile de la decizia de clasare dispusă de procurorii DIICOT pe 5 decembrie anul trecut. În plus, AAAS precizează că s-a constituit parte civilă în dosar pentru recuperarea prejudiciului uriaș de peste 106 milioane de euro, relatează  G4Media.ro .

FOTO: Răspuns al AAAS la o solicitare de presă

Pe 10 decembrie 2019, compania KMG International NV (firma-mamă a Rompetrol) a anunțat printr-un comunicat remis Bursei de Valori București că DIICOT a clasat dosarul cunoscut drept Rompetrol 2 (dosarul penal nr. 225/D/P/2006), deschis în urmă cu 14 ani. În aceeași zi, DIICOT a emis un comunicat de presă în care a confirmat informația.

”Prin ordonanța numărul 225/D/P/2006 din 05.12.2019, verificată pentru legalitate și temeinicie la 06.12.2019, procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus clasarea cauzei penale față de mai mulți inculpați și suspecți cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înșelăciune, complicitate la înșelăciune, delapidare, complicitate la delapidare, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani, manipularea pieței de capital, dezvăluire de informații privilegiate și utilizare de informații privilegiate.

Totodată, prin aceeași ordonanță, procurorii DIICOT au dispus ridicarea măsurilor asiguratorii instituite asupra bunurilor aparținând inculpaților și suspecților, asupra sumei de 457.483 lei aflată în contul S.C. Rompetrol Rafinare SA, asupra bunurilor identificate la punctul de lucru Năvodari, județul Constanța, precum și menținerea măsurilor asiguratorii până la concurența sumei de 106.485.365 USD asupra unor bunuri imobile aparținând Rompetrol Rafinare S.A.(„RRC”) – punct de lucru Năvodari, Platforma Petromidia. Această măsură urmează a înceta de drept dacă Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului și Faber Invest&Inc. nu vor introduce acțiune în fața instanței civile în 30 de zile de la comunicarea soluției dispuse de procuror.

Soluția a fost comunicată părților, care, în conformitate cu prevederile art. 339 alin. 4 CPP, pot face plângere împotriva acesteia, în termen de 20 de zile de la data comunicării”, este comunicatul DIICOT din 10 decembrie 2019.

Dosarul Rompetrol, record de anchetă de 14 ani. Procurorii DIICOT au anchetat cazul Rompetrol II din 2006. Inițial, cazul a fost instrumentat de procuroarea Adriana Cristescu (sora lui Radu Cristescu de la PMP, actual PSD). Aceasta a reușit să trimită în judecată prima parte a cazului, cea cu Dinu Patriciu și a disjuns partea a 2-a, cu miniștrii Cabinetului Năstase care l-au ajutat pe Patriciu să rostogolească datoriile istorice ale Rompetrol de peste 600 de milioane de dolari. În 2014, Adriana Cristescu s-a pensionat și cazul a fost preluat de procurorul Mirel Rădescu.

În 2016, Rădescu a pus sub acuzare 4 foşti miniştri pentru mai multe infracţiuni în legătură cu emiterea ordonanţei 118 de către Guvernul Năstase, în 2003. E vorba de fostul ministru al Economiei din Cabinetul Năstase, celebrul Dan Ioan Popescu (DIP) şi foştii miniştri ai Finanţelor din cabinetele Năstase şi Boc, Mihai Tănăsescu, Gheorghe Pogea şi Sebastian Vlădescu. În acest caz, DIICOT a pus sechestru pe rafinăria Petromidia pâna la concurenţa sumei de aproape 680 de milioane de euro pentru recuperarea prejudiciului.

În 2018, procurorul Rădescu a vrut să finalizeze ancheta și să îi trimită în judecată pe cei 4 miniștri, însă rechizitoriul a fost infirmat de către șeful de atunci al DIICOT, Daniel Horodniceanu, din cauza unor presupuse erori în anchetă.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Foarte interesante amănunte...