Ultimul procuror supravieţuitor al proceselor de la Nürnberg a murit la 103 ani

Ultimul procuror supravieţuitor al proceselor de la Nürnberg a murit la 103 ani

Benjamin Ferencz, ultimul procuror supravieţuitor al proceselor de la Nürnberg din Germania, a murit la vârsta de 103 ani. Născut în România, el a fost printre cei care au adus în fața justiției criminalii de război naziști după al Doilea Război Mondial.

FOTO Twitter

Benjamin Ferencz s-a născut în România pe data de 11 martie 1920. Familia sa s-a mutat în SUA când acesta avea doar 10 luni, acolo unde a crescut în sărăcie, într-un cartier din New York City.

Ferencz avea doar 27 de ani atunci când a fost procuror la Nürnberg, unde naziștii printre care se afla și Hermann Göring, au fost judecați pentru crime împotriva umanității. Studiiile le-a urmat la Harvard, urmând ca apoi să obțină condamnarea pentru foarte mulți ofițeri germani care au condus escadroanele itinerante ale morţii în timpul războiului.

"Cu durere şi cu speranţă dezvăluim aici masacrul deliberat a peste un milion de bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi şi lipsiţi de apărare. Acesta a fost rezultatul tragic al unui program de intoleranţă şi aroganţă.

Nu răzbunarea este scopul nostru, dar nici nu căutăm doar o pedeapsă dreaptă. Cerem acestei instanţe să afirme, prin acţiune penală internaţională, dreptul omului de a trăi în pace şi demnitate, indiferent de rasa sau de credinţa sa. Cazul pe care îl prezentăm este o pledoarie a umanităţii în faţa legii", a spus Ferencz la începutul procesului de la Nürnberg.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, a pledat pentru înființarea unei curți penale internaționale. Visul său a fost realizat odată cu înființarea tribunalului internațional de la Haga.

Potrivit The New York Times, Benjamin Ferencz s-a stins din viață într-un centru de asistență socială din Florida.

"Astăzi, lumea a pierdut un lider în căutarea justiţiei pentru victimele genocidului şi ale crimelor conexe. Plângem moartea lui Ben Ferencz, ultimul procuror de la Nürnberg pentru crime de război. La vârsta de 27 de ani, fără nicio experienţă anterioară în procese, el a obţinut verdicte de vinovăţie împotriva a 22 de nazişti", a transmis Muzeul Holocaustului din SUA într-o postare pe Twitter, potrivit news.ro .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...