Un agent CIA afirmă că a contribuit la arestarea lui Nelson Mandela, considerat "sub controlul Uniunii Sovietice"

Un agent CIA afirmă că a contribuit la arestarea lui Nelson Mandela, considerat "sub controlul Uniunii Sovietice"

Un fost agent al CIA i-a declarat regizorului britanic John Irvin că a jucat un rol cheie în arestarea în 1962 a lui Nelson Mandela comunicând poliției sud-africane detalii în legătură cu deplasările acestuia, a informat duminică publicația Sunday Times, citată de AFP.

Sursa foto: nelsonmandela.org

Fostul agent Donald Rickard era la acea dată viceconsul al SUA la Durban și ar fi lucrat pentru CIA până în 1978.

Potrivit jurnalului britanic, în martie, cu două săptămâni înainte să moară, el i-a făcut aceste dezvăluiri regizorului care le-a înregistrat în timp ce lucra la filmul "Mandela's Gun".

Lungmetrajul, care se ocupă de ultimele luni în libertate ale simbolului luptei împotriva apartheidului înainte de arestarea și încarcerarea sa vreme de 27 de ani, urmează să fie prezentat în această săptămână la Festivalul de Film de la Cannes.

Articolul semnat de James Sanders, care afirmă că John Irvin i-a cerut să anchetez în legătură cu aceste elemente, informează că regizorul a vizitat Statele Unite la începutul anului pentru a discuta cu Donald Rickard.

Fostul agent i-a explicat atunci regizorului modul în care Nelson Mandela a fost arestat când a părăsit orașul Johannesburg pentru a merge la Durban, fără să precizeze cum era la curent cu deplasările acestuia.

"Am descoperit când pleca (la Durban) și cum ajungea acolo... în această privință am fost eu implicat și acolo a fost prins Mandela", a declarat Donald Rickard, potrivit jurnalului.

Fostul agent a adăugat că Nelson Mandela era "complet sub controlul Uniunii Sovietice", a mai scris Sunday Times. "Ar fi putut provoca un război în Africa de Sud, Statele Unite ar fi fost nevoite să intervină fără tragere de inimă, iar lucrurile ar fi putut lua o întorsătură nedorită", a continuat Donald Rickard.

"Ne aflam pe marginea prăpastiei și era neecsar ca asta să înceteze, ceea ce însemna că Mandela trebuia arestat. Eu am pus capăt acestei situații", a precizat fostul agent.

Nelson Mandela conducea la acea dată aripa militară a Congresului Național African (ANC). Acest partid anti-apartheid se află la putere în prezent în Africa de Sud de la primele alegeri post-apartheid, în 1994. Nelson Mandela a fost arestat pe 5 august 1962 și condamnat la muncă forțată pe viață. El a fost eliberat din închisoare în 1990, iar între 1994 și 1999 a fost președinte al Africii de Sud. Nelson Mandela a încetat din viață în 2013 la vârsta de 95 de ani.

Întrebat de AFP, actualul purtător de cuvânt al ANC, Zizi Kodwa, a calificat ca "acuzație gravă" afirmațiile lui Donald Rickard.

Agenția Centrală de Informații (CIA) a refuzat să facă vreun comentariu.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

2 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo

3 Noul război? Amănunte care dau fiori...

4 Ucrainenii l-au „eliberat de viață” pe instructorul super-piloților ruși

5 VIDEO În prima mașină erau șase comandanți ruși care au fost „eliberați de viață”. În cealaltă, 5 soldați, „eliberați” și ei...