Un agent de securitate de la o centrală nucleară din Belgia, ucis la Charleroi; legitimația sa de acces la centrală a dispărut (presă)

Un agent de securitate de la o centrală nucleară din Belgia, ucis la Charleroi; legitimația sa de acces la centrală a dispărut (presă)

Un agent din dispozitivul de securitate de la o centrală nucleară din Belgia a fost ucis joi seara în orașul Charleroi, iar legitimația sa de acces la centrală a dispărut, relatează sâmbătă publicația belgiană Derniere heure, care remarcă, între altele, faptul că, deși crima s-a produs cu două zile în urmă, aceasta a fost ignorată complet de presă în mod nejustificat.

Agentul de securitate se plimba cu câinele său când a fost împușcat joi seara, iar ecusonul său, care permitea accesul în centrală, a dispărut, au confirmat surse polițienești.

Investigația se anunță deosebit de delicată, mai ales după triplul atentat de marți ce a zguduit Belgia, în condițiile în care centralele nucleare figurează printre potențialele ținte ale celulei teroriste pe axa Paris — Bruxelles.

La 17 februarie, Derniere heure dezvăluia că directorul programului belgian de cercetare și dezvoltare nucleară a fost spionat de această faimoasă celulă teroristă franco-belgiană, suspectată de comiterea atentatelor de la Paris și Bruxelles.

După această dezvăluire de presă, ministrul belgian de interne, Jan Jambon, nu a considerat necesar să ridice nivelul de securitate la centralele nucleare din țară, mai scrie publicația menționată. El a făcut aceasta mai târziu, în ziua atentatelor, adaugă ziarul.

Totuși, în ziua uciderii agentului de pază, care lucra la centrala nucleară Tihange (situată la Lieges, la 73 de kilometri distanta de Bruxelles), canalul de televiziune RTBF relatase că autoritățile au retras legitimațiile de acces pentru 11 lucrători ai centralei în ultima săptămână, adică după arestarea lui Salah Abdeslam, considerat 'creierul' atentatelor din noiembrie 2015 de la Paris în cartierul bruxellez Molenbeek, membru al grupării care a comis și atacurile de marți de la Bruxelles.

Teroriștii de la Bruxelles, scria anterior Derniere heure, intenționau comiterea unor acte diversioniste la centralele nucleare belgiene, dar și-au schimbat țintele după ce au fost încolțiți de poliție, ca urmare a intensificării raidurilor acesteia, ce au dus la arestarea mai multor militanți ai celulei franco-belgiene.

Belgia dispune de două centrale nucleare echipate în total cu șapte reactoare, la Doel (nord) și Tihange, în apropiere de granița cu Germania. Securitatea în jurul celor două centrale nucleare a fost întărită marți, iar personalul care nu este indispensabil a fost evacuat, după atentatele de la aeroport și metrou.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...