Un atac împotriva țărilor baltice a fost simulat în cadrul exercițiilor militare ruso-belaruse Zapad (ministru lituanian)

Un atac împotriva țărilor baltice a fost simulat în cadrul exercițiilor militare ruso-belaruse Zapad (ministru lituanian)

Ministrul lituanian al apărării a afirmat marți că un atac împotriva țărilor baltice a fost simulat în cadrul exercițiilor militare ruso-belaruse Zapad și a denunțat 'agresivitatea' Moscovei, informează AFP.

"A avut loc o simulare a unui atac dinspre Federația Rusă contra tuturor țărilor baltice" (Lituania, Letonia și Estonia), a declarat Raimundas Karoblis pentru jurnaliști, fără a preciza sursa acestei informații.

Exercițiile 'Zapad-2017' (Vest-2017) au avut loc în perioada 14-20 septembrie în vestul Rusiei și în Belarus.

Ministrul lituanian a dezmințit că aceste exerciții au fost "de natură strict defensivă" și îndreptate împotriva unei amenințări teroriste, cum a declarat Rusia, afirmând că au fost simulate inclusiv "acțiuni convenționale" ofensive împotriva țărilor membre ale NATO.

"Chiar dacă Rusia a evitat o retorică provocatoare, am remarcat atitudinea sa agresivă în timpul pregătirii și derulării exercițiilor", a adăugat el.

Potrivit ministrului, 'Zapad' a confirmat că Rusia este capabilă să lanseze un atac împotriva țărilor baltice în termen de 24 de ore.

Potrivit autorităților ruse, 12.700 de soldați au participat la aceste exerciții, însă șeful spionajului militar lituanian, Remigijus Baltrenas, a estimat că numărul lor a fost 'de câteva ori' mai mare.

Anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia și conflictul din estul Ucrainei au făcut ca tensiunile dintre NATO și Moscova să ajungă la cel mai ridicat nivel de la sfârșitului războiului rece.

Șeful forțelor armate lituaniene, generalul Jonas Vytautas Zukas, a declarat marți că Vilniusul își va continua discuțiile cu aliații săi în vederea întăririi prezenței forțelor navale și aeriene ale NATO. Alianța a trimis deja în acest an un batalion multifuncțional în fiecare dintre țările baltice și în Polonia, pentru a-și întări flancul estic, spre nemulțumirea Moscovei.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

3 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 „Navele rusești nu vor avea unde să se ascundă în Marea Neagră”