Un atac împotriva țărilor baltice a fost simulat în cadrul exercițiilor militare ruso-belaruse Zapad (ministru lituanian)

Un atac împotriva țărilor baltice a fost simulat în cadrul exercițiilor militare ruso-belaruse Zapad (ministru lituanian)

Ministrul lituanian al apărării a afirmat marți că un atac împotriva țărilor baltice a fost simulat în cadrul exercițiilor militare ruso-belaruse Zapad și a denunțat 'agresivitatea' Moscovei, informează AFP.

"A avut loc o simulare a unui atac dinspre Federația Rusă contra tuturor țărilor baltice" (Lituania, Letonia și Estonia), a declarat Raimundas Karoblis pentru jurnaliști, fără a preciza sursa acestei informații.

Exercițiile 'Zapad-2017' (Vest-2017) au avut loc în perioada 14-20 septembrie în vestul Rusiei și în Belarus.

Ministrul lituanian a dezmințit că aceste exerciții au fost "de natură strict defensivă" și îndreptate împotriva unei amenințări teroriste, cum a declarat Rusia, afirmând că au fost simulate inclusiv "acțiuni convenționale" ofensive împotriva țărilor membre ale NATO.

"Chiar dacă Rusia a evitat o retorică provocatoare, am remarcat atitudinea sa agresivă în timpul pregătirii și derulării exercițiilor", a adăugat el.

Potrivit ministrului, 'Zapad' a confirmat că Rusia este capabilă să lanseze un atac împotriva țărilor baltice în termen de 24 de ore.

Potrivit autorităților ruse, 12.700 de soldați au participat la aceste exerciții, însă șeful spionajului militar lituanian, Remigijus Baltrenas, a estimat că numărul lor a fost 'de câteva ori' mai mare.

Anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia și conflictul din estul Ucrainei au făcut ca tensiunile dintre NATO și Moscova să ajungă la cel mai ridicat nivel de la sfârșitului războiului rece.

Șeful forțelor armate lituaniene, generalul Jonas Vytautas Zukas, a declarat marți că Vilniusul își va continua discuțiile cu aliații săi în vederea întăririi prezenței forțelor navale și aeriene ale NATO. Alianța a trimis deja în acest an un batalion multifuncțional în fiecare dintre țările baltice și în Polonia, pentru a-și întări flancul estic, spre nemulțumirea Moscovei.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A plecat din țară cu un pașaport regal românesc / S-a stins din viață cea care a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din …

2 ULTIMA ORĂ Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari

3 Pro TV vrea un format similar cu America Express. Cine ar putea prezenta noul reality show

4 Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei

5 „Am văzut cu ochii mei, s-a dus să ia bani de acolo. Nu era un milion, erau 60 de milioane de euro”