Un cablu subacvatic din Marea Baltică, între Letonia și Suedia, „avariat semnificativ”

Un cablu subacvatic din Marea Baltică, între Letonia și Suedia, „avariat semnificativ”

Un cablu subacvatic de fibră optică între Letonia şi Suedia a fost avariat duminică, probabil în urma unei influenţe externe, au anunţat autorităţile letone, precizând că marina a trimis un vas de patrulare pentru a inspecta o navă suspectă, a relatat Reuters.

NATO a creat Santinela Baltică pentru a proteja cablurile subacvatice FOTO EPA-EFE

NATO a creat Santinela Baltică pentru a proteja cablurile subacvatice FOTO EPA-EFE

Totodată, Marină letonă investighează alte două vase din zonă.

Cablul făcea legătura între oraşul leton Ventspils şi insula suedeză Gotland, iar avaria s-a produs în zona economică exclusivă a Suediei, a precizat marina letonă.

„Am stabilit că, cel mai probabil, este o avariere externă şi că este una semnificativă”, a declarat premierul leton Evika Silina reporterilor, după o şedinţă extraordinară de guvern.

Letonia se coordonează cu NATO şi cu state din zona Mării Baltice pentru a lămuri circumstanţele, a mai transmis ea într-o postare pe X.

Purtătorul de cuvânt al marinei suedeze, Jimmie Adamsson, a declarat pentru Reuters că deocamdată nu se știe ce a cauzat avaria sau dacă aceasta a fost intenţionată.

„Nu ştim, este prea devreme în investigaţie. Nu ştim nici măcar dacă este vorba de un accident sau o defecțiune a cablului”, a spus el, precizând că NATO are responsabilitatea de a investiga.

„Nave şi avioane NATO cooperează cu resurse naţionale din ţările Mării Baltice pentru a investiga şi, la nevoie, a acţiona”, a comunicat Alianța.

La rândul său, premierul suedez Ulf Kristersson a spus că ţara sa cooperează îndeaproape cu NATO şi cu Letonia la „efortul actual de investigare a incidentului suspect”.

Furnizorii de telecomunicaţii au avut posibilitatea să se conecteze la rute alternative de transmisie, a comunicat operatorul cablului, Centrul de radio şi TV leton de stat (LVRTC), menţionând că încearcă să închirieze un vas pentru a începe reparaţiile

„Natura exactă a avariei poate fi stabilită doar după ce încep reparaţiile la cablu”, a transmis LVRTC, menționând că cablul se află la o adâncime de peste 50 de metri.

NATO a anunţat săptămâna trecută că va trimite fregate, avioane de patrulare şi drone navale în Marea Baltică pentru a proteja infrastructura critică şi că îşi rezervă dreptul de a lua măsuri împotriva vaselor suspectate că ar fi o ameninţare de securitate, potrivit Agerpres.

Deteriorarea cablurilor din 26 ianuarie are loc după sabotarea, la 25 decembrie, a patru cabluri de telecomunicații și a unui cablu electric în Marea Baltică, autoritățile finlandeze suspectând implicarea petrolierului Eagle S, suspectat că face parte din „flota fantomă” a Rusiei.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Adevărații șefi ai României, la ei e cheia...

2 O informație care dă de gândit...

3 VIDEO „Taci dracu' din gură, ești altă generație, nu vă suport” / Claudiu Bleonț și-a umilit fetița pe scenă

4 VIDEO Nicușor Dan a luat-o razna? Serie de gafe la dezbaterea de la TVR

5 Aceste lucruri se petrec în „curata” Germanie... La Amsterdam, unde abia poți respira pe anumite străzi din cauza „ierbii”, cum o fi?