Un cercetător din Regatul Unit susține că încetinit printr-o metodă simplă atacul WannaCry

Un cercetător din Regatul Unit susține că încetinit printr-o metodă simplă atacul WannaCry

Un tânăr cercetător în domeniul securității cibernetice a descris sâmbătă pentru agenția France Presse modalitatea simplă pe care susține că a găsit-o pentru a încetini atacul WannaCry, un asalt de tip ransomware de o amploare fără precedent, la scară mondială.

Informaticianul, care nu și-a dezvăluit identitatea, afirmă că a descoperit accidental cum poate fi frânată răspândirea WannaCry, prin simpla înregistrare a domeniului de internet cu acest nume, care a costat doar câțiva dolari.

"În general, un malware este legat de un nume de domeniu neînregistrat", a explicat el pe contul de Twitter @Malwaretechblog. În momentul înregistrării, spune cercetătorul, nu știa dacă astfel va fi oprită răspândirea virusului informatic.

National Cyber Security Centre (NCSC), centrul britanic pentru securitate cibernetică, l-a felicitat călduros pe tânăr pe forumurile de specialitate, iar blogul acestuia a fost publicat pe site-ul de internet al NCSC.

NCSC a declarat pentru AFP că MalwareTech este o organizație privată, iar cel pe care l-a numit "eroul" zilei nu este unul dintre angajați, ci eventual un colaborator la care s-a apelat pentru cunoștințele sale de specialitate.

"A reușit clar să limiteze propagarea" WannaCry, a dat asigurări agenției France Presse specialistul în securitate cibernetică Marco Cova de la Lastline. Un alt expert, Laurent Marechal de la McAfee, a fost mai prundent în declarații: "Numele de domeniu respectiv este singurul implicat? Este prea devreme să ne pronunțăm. E foarte posibil ca programul să se modifice sub alte forme".

Malware-ul WannaCry perturbă în prezent activitatea a multor firme și organizații din aproximativ 100 de țări. Atacurile de tip ransomware criptează datele de pe computerele infectate, făcându-le inaccesibile pentru deținătorii de drept, care sunt uneori șantajați pentru a le recupera.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Picanterii ale escortelor despre mahării prezenți la Forumul de la Davos

2 Omul finanțelor OMV, vizită intempestivă la București

3 Această imagine este reală...

4 ULTIMA ORĂ DIICOT a extins urmărirea penală în cazul fraților Tate / Care sunt noile acuzații

5 VIDEO Ciudatul caz al femeii care și-a văzut soțul mort în 2014 într-o reclamă recentă