Un clip dramatic arată cât de periculos a devenit câmpul de luptă din Ucraina

Un clip dramatic arată cât de periculos a devenit câmpul de luptă din Ucraina

Transportul trupelor pe front a devenit la fel de periculos ca menținerea lui întrucât timpul de reacție al dronelor e acum de câteva secunde. E posibil ca ucrainenii să fi găsit totuși o soluție - una la limită, dar care le-ar permite să economisească timp prețios, relatează Euromaidan, într-o analiză.

Un videoclip distribuit recent de forțele ucrainene ilustrează dramatic cât de puțin timp poate zăbovi un vehicul pe front înainte de a atrage atenția unor drone minuscule, dar letale.

Un camion blindat ucrainean rezistent la mine și ambuscade (MRAP) se apropie cu viteză de front pentru a debarca trupe și provizii și a prelua trupele a căror rotație s-a încheiat.

MRAP-ul staționează literalmente câteva secunde înainte ca prima dronă rusească să lovească. Vehiculul e atins de cel puțin de o dronă în timp ce se îndepărtează. De data aceasta, echipajul și pasagerii ucraineni au noroc: blindajul gros al MRAP-ului absoarbe șocul exploziei.

Acest tip de experiență a devenit însă o constantă înfricoșătoare. Iar situația s-ar putea înrăutăți pe măsură ce drone rezistente la bruiaj și capabile de lovituri cu precizie ridicată apar pe câmpul de luptă.

„A staționa în prima linie nu este ceva bun, și asta în principal din cauza dronelor”, a explicat Andrew Perpetua, un analist independent de informații open-source din Statele Unite.

„Artileria și atacurile aeriene nu ajută, dar îmi imaginez că dronele produc cea mai mare parte a pagubelor în acest moment, mai ales în ceea ce privește rotația trupelor, livrarea de provizii -de pildă, orice fel de deplasare într-un vehicul”, a adăugat Perpetua. „Nu e grozav. Mai ales dacă mergi pe o autostradă sau pe orice fel de drum principal, pentru că ești lovit.”

O misiune ce seamănă cu un joc de noroc

David Kiricenko, un corespondent de război ucraineno-american, a experimentat direct rotații periculoase în timpul numeroaselor sale călătorii pe linia frontului. „Dacă mergi prea încet încercând să eviți o mină, ești o țintă mai ușoară pentru o dronă sau de orice alt sistem de arme rusesc, cum ar fi artileria”, a spus el.

Invers, „dacă mergi cu viteză” ca să eviți dronele, a adăugat el, „ai mai multe șanse să calci peste o mină. Deci e un joc foarte periculos și aleatoriu privind modurile în care poți fi ucis pe drum”.

Nu doar drumul e periculos, ci și oprirea propriu-zisă și staționarea. Frânând pentru a debarca și încărca trupe și materiale, un camion nu-și poate permite să staționeze mai mult de câteva secunde. Uneori, e prea periculos sa se oprească și doar încetinește pentru a permite soldaților să sară afară. „Ușile se deschid și totul se întâmplă într-o clipă. Arunci proviziile, sari și fugi să te adăpostești”, a spus Kiricenko.

El și-a amintit de o misiune în care dronele erau deja deasupra când camionul a oprit. „Este o misiune extrem de periculoasă la care am fost martor direct.”

Roiuri dense de drone

Numărul uriaș de FPV-uri ce împânzesc frontul- ambele părți crescând producția de astfel de drone minuscule- înseamnă că soldații nu sunt în siguranță nicăieri pe o rază de aproximativ 30 km a celor mai bune FPV-uri sau a dronelor bombardiere hexacopter de mai mari dimensiuni.

„La început, ultimii 5 km erau problema”, a spus Perpetua. „Și apoi au fost ultimii 10 km, ultimii 15 km. Și acum sunt ultimii 30. Și raza continuă să se extindă.”

„Cred că în următoarele câteva luni, probabil șase până la opt luni, vom vedea cum zona ucigașă a dronelor se extinde până la 50 sau 60 km” în ambele direcții față de linia de contact, a prezis Perpetua.

„Cred că Ucraina va avea un avantaj, deoarece Ucraina are pur și simplu drone mai bune”, apreciază el. „Rusia se bazează în mare parte pe dronele sale cu fibră optică”, care au o rază de acțiune de doar 10 km sau cam așa ceva. „Cred că Ucraina are drone cu rază lungă de acțiune mult mai bune, care utilizează o conectivitate mai avansată” prin radio wireless.

Însă comandanții ucraineni nu mizează pe asta, ci încearcă să caute soluții. Kiricenko a subliniat că tot mai multe unități ucrainene desfășoară roboți tereștri în raza de acțiune a dronelor, într-un efort de a proteja cea mai prețioasă resursă a Ucrainei: infanteria.

„Cu cât poți trimite mai mulți roboți tereștri în acele misiuni foarte periculoase de reaprovizionare și de gestionare a logisticii cu atât cresc șansele de a salva soldații umani”, spune corespondentul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ionuț Moșteanu, ministrul Apărării, dialog relaxat la terasă cu o fostă jurnalistă: „Ce nesimțit ești”

2 BREAKING Cum vor fi impozitate pensiile din septembrie 2025

3 Scandal la Kremlin. Un miliardar rus a fugit din țară. „CIA și MI6 au deschis șampania”

4 O tânără de 19 ani a fost agresată sexual în timpul unui zbor pe ruta Amsterdam – Otopeni în timp de ațipise. Suspectul a fost reţinut de autorităţile…

5 Un animal prădător necunoscut a fost împușcat în Ungaria