Un compus testat pe şoareci ar putea frâna căderea părului şi afecţiunile cutanate

Un compus testat pe şoareci ar putea frâna căderea părului şi afecţiunile cutanate

Un compus testat pe şoareci ar putea reinversa căderea şi albirea părului, precum şi unele afecţiuni ale pielii corelate cu regimuri alimentare bogate în grăsimi şi colesterol, potrivit unui studiu publicat luni de Scientific Reports şi citat de EFE.

Conform studiului desfăşurat de Universitatea americană Johns Hopkins acest compus ar frâna unele grăsimi numite glico-sfingolipide (GSL), care se găsesc în piele şi în alte membrane celulare. Grăsimile sunt legate de căderea părului şi de alte afecţiuni cutanate, potrivit cercetătorilor implicaţi în acest studiu.

Aceste grăsimi ar putea fi însă frânate cu ajutorul acestui compus numit D-PDMP, realizat din D-threo- difenil- ylaminol(10)-morfolină-1-propanol şi care a fost testat pe şoarecii de laborator.

La aceste concluzii s-a ajuns după ce un grup de şoareci a urmat timp de 12 săptâmâni un regim alimentar occidental bogată în grăsimi şi colesterol, în timp ce un alt grup de rozătoare a fost hrănit cu o dietă standard.

Comparativ cu cei care au primit mâncare standard, şoarecii care au urmat un regim alimentar occidental au suferit o pierdere şi o albire a firelor de păr, precum şi unele afecţiuni ale pielii.

Aceste rezultate au devenit mai severe când şoarecii au continuat să fie alimentaţi cu un regim occidental nesănătos timp de 36 de săptămâni: 75% dintre rozătoare au suferit probleme de cădere a firelor de păr.

Studiul, finanţat de por National Institutes of Health, a demonstrat că după ce le-a fost administrat compusul D-PDMP, simptomele s-au frânat sau chiar inversat.

Totuşi experţii au precizat că rezultatele nu atestă totuşi faptul că acest compus ar putea avea efecte şi asupra oamenilor.

A determina modul în care alterarea GSL poate afecta aspectul părului şi provoca afecţiuni ale pielii ar putea asigura eficienţa tratamentului cu D-PDMP şi reduce efectele negative, potrivit cercetătorilor.

"Sperăm ca pe viitor acest tratament să ducă la o recuperare a cazurilor de alopecie şi la o întârziere a procesului de albire a părului, precum şi la o regenerare rapidă a leziunilor pielii", a declarat medicul participant la studiu, Subroto Chatterjee, profesor de Medicină Pediatrică la Universitatea Johns Hopkins.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea i-a „spart mațele” lui Bendeac!

2 Așa arată sfidarea României...

3 „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

4 Priviți ce urgie e în Marea Britanie! Meteorologi: Condițiile sunt "terifiante"

5 Emilia Şercan / Dîncu este această lumină securistică care petrecea după-amiezile la vilele SRI cu Dragnea şi G…