Un contractor federal, acuzat de scurgere de informații clasificate despre piratarea informatică a alegerilor din SUA

Un contractor federal, acuzat de scurgere de informații clasificate despre piratarea informatică a alegerilor din SUA

Departamentul Justiției din SUA a acuzat luni un contractor federal de trimiterea unui document clasificat către o sursă media identificată ca fiind publicația The Intercept, marcând unul dintre primele eforturi concrete ale administrației Donald Trump de a combate scurgerile de informații către media, relatează Reuters.

Reality Leigh Winner, 25 de ani, a fost acuzată de sustragerea unui document clasificat de la o unitate guvernamentală din statul american Georgia. Ea a fost arestată pe 3 iunie, a anunțat Departamentul Justiției.

Acuzațiile au fost anunțate la mai puțin de o oră după ce The Intercept a publicat un document top-secret al Agenției de Securitate Națională a SUA (NSA) care conține informații referitoare la eforturile rusești de a lansa atacuri cibernetice asupra a cel puțin un furnizor de software pentru alegerile din SUA și trimiterea de mesaje piratate la peste 100 de oficiali americani cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie, anul trecut.

Biroul Federal de Investigații și Departamentul Justiției din SUA nu au răspuns imediat la o solicitare de a comenta în legătură cu acest caz.

Deși acuzațiile nu specifică numele publicației, un oficial american a afirmat că Winner a fost acuzată de scurgere de informații din documentul NSA către The Intercept. Un al doilea oficial a confirmat că documentul apărut în The Intercept este autentic și nu contestă faptul că acuzațiile formulate împotriva lui Winner au fost direct legate de acesta.

Documentul publicat de The Intercept dezvăluie noi detalii legate de concluzia agențiilor de informații americane potrivit cărora serviciile de informații ruse au încercat să se infiltreze în sistemul de înregistrare al electorilor în cadrul unor tentative mai ample de a interveni în alegeri, de a o discredita pe candidata democrată Hillary Clinton și de a-l ajuta pe republicanul Donald Trump să câștige alegerile.

Noul document nu sugerează, totuși, că voturile în cadrul alegerilor ce au avut loc în SUA în noiembrie au fost manipulate.

Cofondatorul The Intercept, Glenn Greenwald, nu a răspuns deocamdată solicitării de a face declarații în acest caz.

Documentul NSA este marcat pentru a indica faptul că va putea fi declasificat pe 5 mai 2042. Potrivit acuzării, Winner a 'tipărit și a sustras' un document care conținea informații clasificate datate 'pe sau în jur de 5 mai 2017'.

În general, documentele clasificate sunt desecretizate după 25 de ani, potrivit unui ordin executiv semnat în timpul mandatului fostului președinte american Bill Clinton.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa