Un cotidian turc către Angela Merkel, aflată în vizită la Ankara: ''Sunt jurnaliști în închisoare. Nu știați?''

Un cotidian turc către Angela Merkel, aflată în vizită la Ankara: ''Sunt jurnaliști în închisoare. Nu știați?''

Cotidianul turc Cumhuriyet a criticat aspru vizita cancelarului german Angela Merkel la Ankara, titrând în germană și în turcă pe prima pagină a ediției de luni: ''Sunt jurnaliști în închisoare. Nu știați?'', relatează agenția DPA. Angela Merkel, aflată în vizită la Ankara pentru convorbiri pe tema crizei migrației, este preocupată doar de migranți, afirmă cotidianul naționalist de stânga, susținând că ea nu se întâlnește cu nici o organizație neguvernamentală sau cu opoziția politică.

Cancelarul german ignoră valorile fundamentale ale Uniunii Europene, precum drepturile omului, democrația, libertatea presei și a cuvântului, consideră cotidianul turc.

Can Dundar, redactorul-șef al Cumhuriyet (Republica), și Erdem Gul, corespondent al cotidianului ce-și are sediul la Istanbul, se află în arestul poliției din noiembrie 2015. Amândoi sunt acuzați de sprijinirea unei grupări teroriste armate ca urmare a publicării unui reportaj despre livrările de arme din Turcia către extremiști în Siria.

Artiști și intelectuali, inclusiv laureatul Premiului Nobel pentru Literatură Orhan Pamuk, au apărat cotidianul în mod public după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a inițiat un demers în justiție în legătură cu respectivul articol.

Turcia a fost acuzată mult timp că permite transportul de arme către grupări extremiste în Siria, inclusiv facțiuni islamiste, și că tolerează un flux de combatanți la granițele sale către țara vecină, alimentând conflictul.

Vinerea trecută, un tribunal turc a acceptat procesul celor doi jurnaliști, care va începe pe 25 martie. Acuzarea cere pedeapsa cu închisoarea pe viață.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

2 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

3 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!

4 STENOGRAME „Tu ești curvă, dacă ai atitudinea asta…Băi! Tu cât de dobitoacă să fii…​” / Interlop către noua șefă…

5 Așa o fi?