Un declin fără precedent: voucherele de vacanță dispar, turismul se prăbușește

Un declin fără precedent: voucherele de vacanță dispar, turismul se prăbușește

Turismul din România, care se bazează covârșitor pe turiștii locali și care era sprijinit de voucherele de vacanță, se confruntă cu un declin abrupt, spun specialiștii din domeniu. În luna mai valoarea voucherelor achiziționate a fost de doar 9 milioane de lei, de zece ori mai puțin decât în 2004.

Voucherele de vacanță, un mecanism esențial pentru susținerea industriei ospitalității, au devenit neinteresante pentru românii care beneficiază de ele. Valoarea suportată de stat s-a micșorat de la 1.600 lei la 800 lei, iar pentru a primi în continuare cei 800 lei (din care, în final, rămân 640 după plata taxelor) beneficiarii trebuie să se angajeze în scris că vor veni cu un aport de cel puțin 800 lei.

Dezinteresul pentru acest mecanism se vede deja în cifrele de la Ministerul Finanțelor, prezentate de către Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT).

Situația este îngrijorătoare pentru turismul din România, deoarece voucherele de vacanță au reprezentat un mecanism esențial pentru susținerea industriei ospitalității. Scăderea drastică a acestora, la pachet cu majorarea TVA, creează un șoc economic pentru mii de operatori din domeniu, afectând în lanț angajații, furnizorii și comunitățile locale”, avertizează ANAT.

Voucherele de vacanță care aduceau turiști pe litoral nu mai prezintă interes FOTO: Ovidiu Oprea

Voucherele de vacanță care aduceau turiști pe litoral nu mai prezintă interes FOTO: Ovidiu Oprea

În luna mai 2025 au fost achiziționate vouchere de vacanță în valoare de doar aproximativ 9 milioane de euro, în scădere cu peste 90% față de aceeași perioadă a anului trecut, când volumul acestora depășea 95 de milioane de euro, conform datelor furnizate de Ministerul Finanțelor. „Pe ansamblul primelor cinci luni ale anului, declinul este de 72%, semnalând o prăbușire fără precedent a acestui instrument esențial pentru stimularea turismului intern”, arată reprezentanții ANAT.

„Ne e teamă să nu apară o scădere de 20-30% a consumului turistic”

De la 1 august 2025 lucrurile vor fi și mai complicate, odată cu creșterea TVA-ului aplicabil serviciilor turistice la 11% (de la 9%). Complicat ar putea fi și pentru stat, astfel că deși se așteaptă încasări mai mari din TVA, ar putea să se întâmple ca banii la buget să fie chiar mai puțini din cauza volumului mai mic de servicii vândute.

Creștere cotei de TVA la 11 % vine după o scădere drastică a achiziției voucherelor de vacanță. În primele cinci luni ale anului 2025 valoarea totală a voucherelor de vacanță achiziționate de angajatori a scăzut cu 72% față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce arată că măsura reducerii la jumătate a valorii voucherelor pentru angajații din domeniu, plus obligativitatea completării declarației pe proprie răspundere că angajatul va mai cheltui din buzunar încă pe atât, au făcut ca apetitul turiștilor pentru voucherele de vacanță să scadă foarte mult, atrage atenția vicepreședintele ANAT, Adrian Voican. Concret, de la 158 milioane euro în 2024, valoarea voucherelor de vacanță achiziționate de către angajatori în primele cinci luni din 2025 a scăzut la doar 44 milioane euro.

E adevărat că nu am suferit cu adevărat decât de frica măsurilor bugetare în primele 6 luni, pentru că nu a scăzut numărul turiștilor în destinație. Creșterea a fost minusculă, 0,8%, în schimb am beneficiat din plin de voucherele de vacanță care erau deja în piață de anul trecut și ca atare voucherele decontate de unitățile afiliate, agenții de turism și unități de cazare, au fost practic egale cu cele din perioada anului trecut”, a precizat Voican.

Prezența în piață a voucherelor de anul trecut s-a simțit cu adevărat, aproximativ 30% din valoarea achiziției fiind achitată cu vouchere. Nu se va mai întâmpla în schimb la fel și în a doua jumătate a anului, se tem operatorii. „De acum încolo, când voucherele de vacanță s-au consumat și sunt mult mai puține vouchere emise pentru anul 2025, nu știm ce se va întâmpla, dar ne e teamă să nu apară o scădere de 20-30% a consumului truistic în partea a doua a anului, ceea ce ar face ca mărirea de taxe să nu ducă la rezultatul dorit și anume la final să colectăm poate mai puțini bani din TVA, de exemplu, și din alte taxe din turism, decât anul trecut”, a mai avertizat vicepreședintele ANAT.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Apropo de modificarea impozitului la jocurile de noroc. Fratele Ursulei von der Leyen este președintele Superbet...

2 ALERTĂ Prăbușire fără precedent a PSD în sondaje! A scăzut sub PNL! AUR e la 40%!

3 Bravo lui! / Președintele, acuzat de CSM că a generat „un blocaj inexplicabil” în justiție pentru că nu a semnat decretele de pensionare pentru 51 de ma…

4 Proprietarul uneia din cele mai importante mine de aur din Rusia a fost arestat în propriul avion în timp ce încerca să fugă în Turcia!

5 ALERTĂ Avertismentul pentru România al Institutului Robert Lansing în legătură cu declarațiile lui Viktor Orban