Un dezertor din Securitatea Chinei susține că SARSCoV2 a scăpat din laboratorul din Wuhan

Un dezertor din Securitatea Chinei susține că SARSCoV2 a scăpat din laboratorul din Wuhan

Un viceministru al Securității din China, Dong Jingwei, ar fi dezertat la mijlocul lunii februarie, zburând din Hong Kong în Statele Unite alături de fiica sa, Dong Yang. Acesta este „sursa” americanilor potrivit căreia noul coronavirus a scăpat din laboratorul din Wuhan, scrie Newsweek .

Se presupune că Dong Jingwei a dat SUA informații despre Institutul de Virologie din Wuhan, care a schimbat poziția Administrației Biden cu privire la originile pandemiei COVID-19, potrivit msn.com.

Dong a fost multă vreme un oficial în Ministerul Securității Statului (MSS) din China, cunoscut și sub numele de Guoanbu, lucrând la Departamentul de Contraspionaj.

A fost promovat în funcția de vice-ministru în aprilie 2018. Dong este oficialulcu cel mai înalt rang care a dezertat din Republica Populară Chineză.

Dezertarea lui Dong a fost ridicată de oficialii chinezi în martie la summitul sino-american din Alaska, potrivit dr. Han Lianchao, fost oficial al Ministerului de Externe chinez, înainte de a fi dezertat după masacrul din Piața Tiananmen din 1989.

Într-un tweet postat miercuri, Han a susținut că ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, și șeful Afacerilor Externe al Partidului Comunist, Yang Jiechi, au cerut americanilor să-l returneze pe Dong. Nu li s-a dat niciun răspuns la solicitare.

Presa în limba chineză, opozantă regimului de la Beijing, susține, de asemenea, că fiica lui Dong, Yang, a plecat cu el din Hong Kong în jurul datei de 10 februarie.

Aceasta ar fi fost căsătorită cu un director executiv al Alibaba, Jiang Fan, care conduce TMall, o afacere asemănătoare cu Amazon.

Fără a-l numi pe Dong, un site pro-Trump, Red State, a raportat la 4 iunie o dezertare la nivel înalt din China, susținând că acesta a furnizat nformații potrivit cărora Beijingul efectuează cercetări de război biologic la laboratorul Wuhan, de unde a scăpat SARSCoV2.

Nivelul de încredere în informațiile aduse de dezertor a determinat Institutul de Cercetări Medicale al Armatei SUA să coroboreze informațiile și să se catalogheze drept credibilă ipoteza scăpării accidentale a coronavirusului din laboratorul din Wuhan.

Buletinul de informații Intelligence Online, din Paris, confirmă că Dong era viceministru în Guoanbu și că era apropiat de președintele chinez Xi Jinping.

Pagina oficială a Consiliului de Stat chinez ce prezintă personalul de top din Ministerul Securității Statului nu mai enumeră niciun viceministru care lucrează sub ministrul MSS, Chen Wenqing.

În cadrul „dezvoltării personalului”, aceasta notează o anchetă de corupție împotriva unui alt fost viceministru, Ma Jian, care a fost condamnat la închisoare pe viață în 2018. Poziția de viceministru este vacantă acum.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa