Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Un experiment al NASA va colora cerul nocturn de pe coasta estică a Statelor Unite

Un experiment științific care se va desfășura la mare înălțime va colora cerul nocturn de pe coasta estică a Statelor Unite în nuanțe de albastru, verde și roșu, luni seară, în cadrul unei misiuni prin care NASA dorește să afle mai multe informații despre particulele încărcate electric aflate în stratul superior al atmosferei terestre, informează Reuters.

Sursa foto: nasa.gov

O rachetă de mici dimensiuni ce va avea la bord 10 canistre cu bariu și alte substanțe chimice este programată să fie lansată luni seară de la baza Wallops Island din statul Virginia, între orele locale 21.04 și 21.19.

Racheta Terrier Malemute ar fi trebuit să fie lansată duminică seară, însă procedura a fost amânată pentru luni, din cauza prezenței în zonă a unor ambarcațiuni, precizează site-ul NASA.

Potrivit Agenției spațiale americane, aceasta a fost cea de-a cincea tentativă de lansare a rachetei din cadrul misiunii. Precedentele încercări au fost amânate din motive diferite: vânturi puternice, cer noros în perimetrul lansării și prezența unor ambarcațiuni în vecinătatea rampei de lansare.

De această dată, centrul spațial Wallops din Virginia a anunțat că va fi deschis pentru vizitatori luni seară, începând cu ora locală 20.00, pentru a permite vizionarea de către publicul larg a acestei misiuni spectaculoase.

La aproximativ cinci minute după lansare, cele 10 canistre de la bordul rachetei, de mărimea unor cutii cu sucuri carbogazoase, vor începe să elibereze vapori albastru-verzui și roșii, care vor forma nori artificiali. Aceștia ar putea fi văzuți de pe coasta estică americană, de la New York și până în Carolina de Nord.

Aceste culori spectaculoase vor fi produse datorită razelor solare care vor interacționa cu substanțele din canistre — bariu, stronțiu și oxid de cupru—, a precizat Agenția spațială americană pe site-ul ei oficial.

Deși zborul rachetei va dura doar aproximativ opt minute, acei nori colorați ar putea să reziste în atmosferă timp de 20 de minute, în funcție de condițiile atmosferice din seara lansării.

Specialiștii de la bazele terestre Wallops Island, în Virginia, și Duck, în Carolina de Nord, vor monitoriza acei nori, pentru ca oamenii de știință să afle mai multe informații despre ionosfera Terrei, un strat superior al atmosferei în care se află particule încărcate electric, care provin din spațiu și care generează fenomene luminoase spectaculoase, precum aurorele boreale din regiunile polare.

Cercetătorii americani vor să determine prin intermediul acestei misiuni modul în care ionosfera interacționează cu celelalte straturi ale atmosferei.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți ce-a rămas după plecarea lui Dragnea: trei borduri! „Decorul” de la inaugurarea drumului expres …

2 SCANDAL și DERUTĂ în PSD! Dragnea și Pieleanu au dat în teritoriu date FALSE despre prezența la vot! Lider PSD…

3 MOMENT de colecție! Chirieac, slugoiul PSD, înghesuit de Rareș Bogdan în propriul bârlog! „Dvs. îl iubiți pe d…

4 LAȘITATE fără precedent în PSD! După atacul dement al lui Badea, nicio femeie de la vârful partidului nu i-a l…

5 Citiți cine-a fost mă-sa lui Mazăre și ce legătură are asta cu Gâdea de la Antena 3! Ți-ai dracu' de comuniști…

recomandări

Te ia DNA: Florin Lungoci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Faceți cunoștință cu Grumpy cat japoneză, care e chiar mai grumpy decât originala