Un fost eurosceptic, învestit preşedinte al Maltei

Un fost eurosceptic, învestit preşedinte al Maltei

Un fost ministru de afaceri externe care a făcut campanie împotriva aderării Maltei la UE a fost învestit joi al zecelea preşedinte al insulei, relatează dpa.

George Vella, 76 de ani, de profesie medic, a depus jurământul în cadrul unei ceremonii la Palatul Prezidenţial din capitala La Valetta. Numirea sa a fost votată marţi în Parlament de Partidul Laburist, aflat la putere, şi de Partidul Naţionalist. Cei doi parlamentari ai Partidului Democratic s-au abţinut de la vot.

În discursul său inaugural, Vella s-a referit la trei asasinate politice din ultimii 42 de ani, inclusiv la uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, ca la "o ruşine pentru conştiinţa naţională".

Cu prilejul slujbei care a marcat învestirea noului preşedinte, arhiepiscopul Maltei Charles Scicluna i-a cerut lui Vella să apere "moştenirea culturală, istorică, artistică, arhitecturală şi naturală a Maltei".

Vella a fost ministru de externe între 1996 şi 1998 şi apoi din nou între 2013 şi 2017. El a fost şi vicepremier în guvernul laburist între 1996 şi 1998, când Malta şi-a îngheţat cererea de aderare la UE. Malta a aderat în cele din urmă în 2004 la blocul comunitar.

El s-a retras din politică după alegerile din 2017. Vella preia rolul în mare parte ceremonial de la Marie-Louise Coleiro Preca, de asemenea un fost ministru.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...