Un grup de hackeri ruşi, suspectat de explozia din Texas care a afectat exporturile de gaze naturale lichefiate către Europa

Un grup de hackeri ruşi, suspectat de explozia din Texas care a afectat exporturile de gaze naturale lichefiate către Europa

Potrivit jurnalistului Tom Rogan, de la The Washington Examiner, mai multe indicii sugerează că explozia survenită recent la uzina de lichefiere a Freeport LNG poate fi consecinţa unei intruziuni a virusului Triton, operat de grupul de hackeri Xenotime, suspectat că activează în interesul statului rus.

Jurnalistul citează două surse care spun că o unitate cibernetică a GRU, Direcţia Principală de Informaţii a Statului Major al Armatei Ruse, a fost detectată la sfârşitul lui februarie interesându-se de sistemul informatic al unui important exportator american de GNL.

Una dintre surse afirmă că ancheta asupra exploziei de la Freeport GNL implică inclusiv FBI. Întrebat dacă divizia sa cibernetică participă la anchetă, FBI a transmis că nu poate confirma şi nici infirma o astfel de informaţie. Într-un comunicat, Freeport GNL a recunscut că autorităţile federale americane asistă la investigaţii.

Doi experţi în conducte GNL contactaţi de The Washington Examiner spun că anumite coroziuni pot provoca incidente critice, dar implicarea FBI în anchetă, natura specifică a exploziei şi contextul producerii ei, precum şi amploarea daunelor ridică întrebări majore cu privire la rolul unor factori maliţioşi externi.

Suspiciunile cad asupra grupului de hackeri Xenotime, al cărui virus Triton a fost detectat deja în infrastructuri americane şi europene.

Descoperit iniţial în sistemul informatic al complexului petrochimic saudit Petro Rabigh, Triton este catalogat ca fiind cel mai nefast virus din lume. Xenotime, la rândul său, este descris de unele servicii occidentale de informaţii ca „un actor de ameninţări persistente avansate”, concentrat mai ales pe infrastructuri industriale şi energetice.

Exporturile americane de gaze naturale lichefiate se află de ceva timp în colimatorul Kremlinului, care le vede drept un mijloc de subminare a dominaţiei Rusiei pe piaţa de gaze din Europa.

Ori, înainte de explozie, Freeport LNG producea 17% din gazele naturale lichefiate ale SUA şi exporta 70% din producţia sa către Europa.

În afară de sabotarea exporturilor americane de gaz natural lichefiat, nu este exclusă o tentativă a Rusiei de a răspunde agresiv sancţiunilor impuse ei de către occidentali din cauza invaziei lansate la 24 februarie împotriva Ucrainei. În plus, orice problemă nouă în aprovizionarea cu gaze ridică din nou preţurile, ceea ce riscă să pună presiuni sociale asupra statelor democratice.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Născut într-o rulotă pe marginea drumului, a ajuns miliardar / Povestea celui mai bogat țigan din Marea Britanie

2 VIDEO Este „viu” și nevătămat / Țeapa luată de Forțele ruse care au aruncat o grenadă într-un transportor blindat

3 VIDEO „Ca să nu-ţi ascund nimic, am vrut să mă duc să joc hochei pe gheaţă. Acum sunt la sală”

4 ULTIMA ORĂ Schimbări majore la vârful armatei ruse din Ucraina

5 Contre între Ciutacu și RO Vaccinare / „Tonomatul” a încasat-o ca Mircea Badea!