Un grup de senatori americani au depus un proiect pentru stabilirea unei strategii a SUA privind regiunea Mării Negre / Ce spune MAE

Un grup de senatori americani au depus un proiect pentru stabilirea unei strategii a SUA privind regiunea Mării Negre / Ce spune MAE

Potrivit ambasadei României în SUA, proiectul legislativ solicită administraţiei SUA o politică externă mai robustă a SUA faţă de regiunea Mării Negre, inclusiv creşterea sprijinului pentru regiune din partea SUA, NATO şi UE, asigurarea unei prezenţe permanente şi durabile pe flancul estic, precum şi dezvoltarea relaţiilor economice dintre SUA şi regiunea Mării Negre, respectiv România, Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, Ucraina şi Turcia.

De asemenea, proiectul de lege solicită elaborarea, în termen de 12 luni, a unei strategii SUA inter-agenţii, aceasta urmărind creşterea angajamentului SUA pentru ţările din regiune, dezvoltarea asistenţei militare şi coordonării cu NATO şi UE, aprofundarea relaţiilor economice, întărirea democraţiei şi securităţii economice şi energetice. Procesul inter-agenţii trebuie să identifice inclusiv resursele necesare implementării strategiei pentru anii 2024-2026.

Proiectul legislativ are o puternică susţinere bipartizană, urmând a parcurge etapele uzuale din procesul legislativ american, respectiv dezbaterea în comisii, solicitarea opiniei departamentelor şi agenţiilor vizate şi apoi supunerea spre vot în comisii, respectiv în plen. După adoptarea de către Senat, proiectul va intra în analiza Camerei Reprezentanţilor (unde va parcurge etape similare), apoi va merge la promulgare către Preşedintele Statelor Unite.

Potrivit Ambasadei României în SUA, consolidarea politicii externe a SUA faţă de regiunea Mării Negre este „un proces binevenit în direcţia creşterii angajamentului SUA faţă de regiune, în domeniile apărării, economic, al energiei, rezilienţei democratice şi interconectivităţii, ceea ce România a susţinut constant".

MAE salută depunerea proiectului şi apreciază că viziunea sa „corespunde pe deplin priorităţilor României, aşa cum au fost comunicate în întâlnirile bilaterale la toate nivelurile, inclusiv cu prilejul consultărilor dintre ministrul Bogdan Aurescu şi secretarul de stat Antony Blinken, cu prilejul vizitei şefului diplomaţiei române la Washington, în luna noiembrie 2021”.

„Necesitatea unei cooperări strânse între România şi SUA în ceea ce priveşte elaborarea unei Strategii a SUA pentru Marea Neagră reprezintă o temă constantă promovată de România în ultimii ani. Demersurile privind creşterea profilului regiunii Mării Negre au fost reflectate inclusiv în Noul Concept Strategic al NATO, adoptat la Summitul de la Madrid, în cadrul căruia Marea Neagră a fost recunoscută ca regiune de importanţă strategică pentru NATO, fiind astfel reflectată în mod adecvat relevanţa sa pentru Alianţa Nord-Atlantică”, a mai transmis MAE.

MAE precizează că, în marja Summitului, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a abordat extensiv aceste teme, inclusiv în cadrul discuţiilor cu senatorii americani membri ai Grupului de Observatori ai NATO din Senatul SUA, delegaţie condusă de senatoarea Jeanne Shaheen, iniţiatoarea proiectului legislativ şi din care au făcut parte şi senatorii Thom Tillis (republican), Chris Coons (democrat), care susţin proiectul legislativ menţionat.

De asemenea, ministrul Aurescu a co-prezidat, la 1 iulie 2022, alături de senatorul american Roger Wicker, un alt susţinător al proiectului, dezbaterile reuniunii „Black Sea Security Summit", organizată în premieră în România, la Constanţa, de Comisia Congresului SUA pentru Securitate şi Cooperare în Europa (Comisia Helsinki). Senatorul american Roger Wicker este co-semnatar al proiectului de lege.

„MAE îşi exprimă convingerea că o consolidare a politicii externe a SUA faţă de regiunea Mării Negre va conduce la creşterea angajamentului comprehensiv al SUA faţă de regiune, în domeniile apărării, economic, al energiei, rezilienţei democratice şi interconectivităţii”, a mai transmis ministerul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis