Un îndulcitor artificial popular, prezent în mii de alimente, are efecte negative asupra creierului. Poate fi și cancerigen

Un îndulcitor artificial popular, prezent în mii de alimente, are efecte negative asupra creierului. Poate fi și cancerigen

Aspartamul este un îndulcitor foarte popular, însă medicii avertizeză asupra efectele negative pe care acesta le poate provoca: dureri de cap, amețeli, accidente vasculare cerebrale și chiar demență.

Aspatarmul poate fi periculos pentru sănătate FOTO: Profimedia

Aspatarmul poate fi periculos pentru sănătate FOTO: Profimedia

Aspartamul este un îndulcitor artificial care a fost descoperit în 1965 și este de 200 de ori mai dulce decât zahărul. A fost reglementat pentru prima dată de FDA în 1974 și aprobat pentru utilizare în alimentele uscate în 1981. Astăzi, se estimează că se găsește în peste 6.000 de produse alimentare și băuturi și în 600 de produse farmaceutice, potrivit dailymail.

Aspartamul a fost inițial adoptat ca un „instrument de reducere a obezității” și de sprijinire a diabeticilor, oferind o doză dulce fără vârf de zahăr. Dar, în ciuda deceniilor de utilizare, siguranța sa este încă subiectul unor dezbateri științifice și publice intense.

Are are un gust similar cu cel al zahărului, deși mult mai intens, dar nu conține aproape nicio calorie, ceea ce îl face atractiv pentru cei care sunt preocupați de greutate. Având în vedere creșterea rapidă a ratei obezității la nivel mondial, chiar și o mică economie de calorii poate fi importantă.

Aspartamul nu crește nivelul glucozei din sânge, ceea ce îl face o alegere preferată pentru cei care suferă de diabet de tip 2. Cu toate acestea, alte cercetări au descoperit asocieri potențiale cu sindromul metabolic și riscul de diabet , sugerând că aspartamul ar trebui utilizat ca parte a unei diete controlate, mai degrabă decât ca înlocuitor direct al zahărului.

Cine nu trebuie să consume deloc aspatarm

Unele persoane pot prezenta efecte secundare ale alternativei la zahăr , cum ar fi dureri de cap, amețeli sau modificări ale dispoziției. Există dovezi care leagă aspartamul de neurodegenerare, accidente vasculare cerebrale și chiar demență.

Potrivit publicației citate, aspartamul poate crește nivelurile de fenilalanină - un aminoacid din organism - și acid aspartic în creier, ceea ce reprezintă o preocupare serioasă pentru persoanele cu fenilcetonurie (PKU), o tulburare ereditară rară în care organismul nu poate descompune fenilalanina.

Acest lucru face ca aceasta să se acumuleze în sânge și creier, putând duce la leziuni cerebrale. Persoanele cu PKU trebuie să evite complet aspartamul.

Un studiu a raportat simptome după consumul de aspartam, inclusiv iritabilitate, migrene, anxietate și insomnie, în special în cazul consumului excesiv.

Poate păcăli creierul să dorească mai mult dulce

În 2023, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat aspartamul drept „posibil cancerigen”, deși rămâne aprobat pentru consum în limitele de siguranță existente. Unele studii sugerează o legătură cu cancerul, dar concluziile rămân mixte.

De asemenea, se recomandă ca femeile însărcinate să evite aspartamul, deoarece cercetările sugerează că acesta poate afecta structura și funcția placentei.

Îndulcitorii artificiali, deși sunt lipsiți de calorii, pot păcăli creierul să dorească mai mult dulce. Acest lucru ar putea duce la creșterea apetitului și la creșterea în greutate, mai degrabă decât la scăderea în greutate. De fapt, mai multe studii au descoperit o corelație pozitivă între utilizarea îndulcitorilor artificiali și obezitate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ „Intrăm în faza zero a drumului spre război” / Înregistrarea unei declarații a ministrului Apărării din Ungaria a fost publicată de rivalul lui V…

2 Domnule „președinte”, așa e bre cu apartamentul „modest” în care stai, cum zic oamenii ăștia?

3 Asta spune multe despre țara în care am ajuns să trăim...

4 VIDEO Da, este mătușa lui George Simion, doamna judecătoare...

5 A murit Liviu Drăgan, unul dintre mai cunoscuţi români din industria IT. A înființat Druid, dezvoltator de chatboți